10 Aralık 2017 Pazar

TASAVVUF EKOLLERİ

Başlıca tasavvuf ekolleri:
1-NİŞABUR MEKTEBİ Fütüvvet ve melamet kavramının ön plana çıktığı  bu mektebin önemli temsilcileri Beyazid-i Bestami, Yahya b.Muaz ve Hamdun Kassar dır.Hz.Beyazid'de "sekr" (manevi sarhoşluk "hakımdir."Sübhane ma a'zame şani""Ma fi cübbeti sivallah"gibi şathiye sözlerivardır.Bunlar "fenafillah"halidinin ifadeleridir.
Hamdun Kassar (271/884) melametin, Ebu Hafs Haddad(270/883) fütüvvetin temsilcisisayılır.Melamet , kısaca "nefsi dizginlemeek için kınamak, ibadet ve taatı gizlemek"; Fütüvvet ise "cömertlik, diğergamlık, başkalarına insaf etmek, fakat kendi kimseden insaf beklememek" diye tarif edilir.
2-MISIR MEKTEBİ.Zünun Mısri<(245/859) marifet konusu üzerine ağırlıkla durdu."Rabbimi, Rabbimle tanıdın,Eğer O olmasaydı O'nu tanıyamazdım"sözü Zünun'a aittir.
3-ŞAM MEKTEBİ Ebu Süleyman Darani (215/830) zve öğrencilerinin temsil ettiği ekol de gece  ibadeti ve açlığa önem verme dikkati çeker.Ona göre gece ibadetinden alınacak zevk, eğlenceden alınandan fazladır.
4-BAĞDAT MEKTEBİ. Bağdat ekolü asırlardır meşhur mutasavvıflar yetiştirmiştir.Tevhid ve aşka önem verilir.Bişri Hafi,Haris el-Muhtesibi,Sırrı Sakati,Cüneyd Bağdadi,Hallac-ı Mansur bunlardan birkaçıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder