1 Aralık 2017 Cuma

TARİKATLARDA ZİKRİN UYGULANIŞ BİÇİMİ

Tarikat kurucu pirefendilerimiz Kur'an'daki ayetlerden ve Efendimiz (sav)'in hadislerinden süzdükleri dualardan birtakım zikir sözleri oluşturdular.Vird,evrad, ezkar, hizb, tesbihat gibi isimler verilen bu sözler belli kurallar içinde ,tek tek veya topluca okuna geldi.
Ferdi zikir, kişinin evinde,işyerinde camide,sokakta tekrarlayacağı zikirdir.Okunan metinlerin sayısı ve değiştirilmesi genellikle şeyhin izin ve işaretiyle oldu.
Toplu icra edilen zikirler tarikatlere göre değişik gösterir.Oturarak (kuudi), ayakta (Kıyami), ve dönerek (Devran) icra edilen zikir şekilleri vardır.
Bugün sema, Mevleviliğin toplu zikir şeklidir.
Bütün zikirler başlıca ikiguruba ayrılır.SESSİZ (Hafi) zikir Nakşibendiliktarikatında mevcut olup SESLİ (cehri) zikir Mevlevilik,Kadirilik, Rifailik,Halvetilik tarikatlarında görülür.
Zikrin sesli veya sessiz olmasının üstünlüğü tartışılmaz.Her ikisine imkan tanıyan usuller vardır.Bu konuda kişininmanevi yapısı ve halet-i ruhiyyesi bunların birini tercihte belirleyici olacaktır.Kimi insan sessizlikten, sükunetten hoşlanır, kimileri de ritim, ahenk ve hareketten etkilenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder