15 Aralık 2017 Cuma

CELVETİLİK VE CELVETİYYE TARİKATI

Celvetilik tarikatı Aziz Mahmud Hüdai hazretleri tarafından kurulmuştur.vefatı 1623 dür.”Celvet” tasavvuf terimi olarak “halvet”in zıttıdır ca elühe sıfatlara bürünerek halvetten çıkmak demektir.Kelime anlamından hareketle Celvetilik inzivayı değil, halkın içinde yaşayarak olgunlaşmayı hedef aldığı söylenebilir.
Celvetilik, Bayramiliğe oradan da Halvetiliğe uzanan bir zincire sahiptir.Bu tariaktın esasları ikidir.:a)Zikirle meşgul olmak. B)Mücahedeye yani nefisle savaşa devam etmek.Allah’ın belle isimleri tekrarlanır bu sırada dervişin gördüğü rüyalar ve şeyhin bunları yorumlaması ile manevi ilerleme takip edilir.Aziz Mahmud Hüdai musikiye önem vermiştir.Divan'ı ve sufilerin semaını savunuan bir eseri vardır.Hüdai tekkesinde Ramazan, bayram,mevlid ve ayin günlerinde ilahiler okunurdu.Celveti ayinine “Hızır kıyamı” denirdi ve diz üstüne kalkılarak zikredilirdi.
Celvetiliğin pir makamı Üsküdar’daki Aziz Mahmud Hüdainin türbesi olan tekkedir.Bursa’da İsmail Hakkı Bursevi tekkesidir.İstanbul’da otuz kadar Celveti tekkesi mevcut idi.
Aziz Mahmud Hüdai’den:
Benim deyen kati ahmak kişidir
Ki zira ‘ben’ demek şeytan işidir.
       ****
Nefse uyup rah-ı hak’tan taşra çıkmak yol mudur?
Kibr ü ucb ile adın derviş takmak yol mudur?
      ***
Sanma sen  bizi Süleyman ü Selim’in kuluyuz
Halık-ı alem olan Rabbi Kerim’in kuluyuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder