8 Aralık 2017 Cuma

MÜRŞİT VEYA ŞEYHDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Her önüne gelen "Ben şeyhim" diye ortaya çıkamaz.Önce formel şart aranır.Nedir onlar?Şeyh olacak kimse her şeyden önce , usulüne uygun bir şekilde seyrü sülukunu yani tasavvuf eğitimini tamamlamış olacaktır.Kendisi evvelce bir kamil mürşidin eğitimi altında bu eğitimden başarıyla çıkacaktır.
Bir tarikat şeyhinin çok sayıda müridi olur.Onlardan ancak her bakımdan güvenilir ve yetenekli olan bir veya bir kaçına kendisinden sonra şeyhlik yapma görevi verebilir.Buradaki esas ölçü şeyh adayının faziletli , ahlaki olgunlukta ve eğetimcilikte dirayet ve yeteneğidir.
Şeyhlik kurumu kopuksuz bir zincir halinde Hz.Peygamber'e ulaşır.Buna "Silsile" denir.Bu zincirin içinde olmaksızın bir kimsenin şeyh olması söz konusu değildir.Yani bir kimseyi şeyh olarak belirleyecek kimse o alanda yetkili olmalıdır.
Ayrıca şeyh olacak kimseye bir "icazetnam" veya "hilafetname"yani özel belge verilmesi yoluna gidilmiştir.
Günümüzde sahte şeyhlerden sıkça söz edilir.Malesef doğrudur.Ama çare nedir?Toplumda talep varsa bu talep karşılanacaktır.Sadece şikayet ve yasakla bir yere varılmaz.Çare, bu meselenin tarihi ve tabii seyrine kavuşturulması ve yasal hale getirilmesidir.O zaman gerçeği sahteden ayırmak ve asıl önemlisi denetleme imkan ve yetkisine sahip oluruz.
Tarikata giren kişi apayrı bir psikoloji içindedir.Özellikle şeyh ve mürşidine bakışı , onun söz ve davranışlarını değerlendirişi bambaşkadır.Sevginin, bağlanmanın mantığı yoktur.Uygun ve müspet şartlarda bu özellik çok olumlu ve yerleştirici ise de , yetersiz kişilerin ellerinde bulunan bu tip enerji kaynağı heder olup gider.İyi niyetli bir çok kimseyi yarı yolda bırakır.
ŞEYHTE BULUNMASI GEREKLİ NİTELİKLER
1.Şeyh , ilim ve irfanıyla seçilmiş olmalıdır.Kur'an ve sünneti iyi bilmelidir.Aynı zamanda yüksek ahlak ve fazilet sahibi olmalıdır.
2.Şeyh hem veli hem mürşit olmalı.Veli , vuslatını tamamlıyan sufidir.Fakat her veli mürşit olamaz.Mürşitlik insanları eğitme sanatıdır.
3.Belli bir tarikatın usulüne göre eğitimini tamamlamış olmalıdır.
4.Günlük yaşayışında istikameti , dini görevlerini yerine getirmede ciddiyet ve takva sahibi olmalıdır.
5.Tekelci olmamalıdır.Gerçek şeyh kendinden başka şeyhleri kötülemez ve küçümsemez.
6.Dünya ve mülk ilgisini içinden çıkarmış olmalıdır.Şeyh müridin malına ilgi duymaz.ondan maddi bir hizmet ve çıkar beklemez.Çünkü mürşitlik makamı bütün bunların üstündedir.
7.Şeyh cömert olmalıdır.Almaktan çok vermeli .Sevdiği şeyleri elden çıkarabildiğini göstermeli , maddi şeylere önem vermediğini açıkça ortaya koymalıdır.
8.Halim selim ve yumuşak huylu olmalıdır.
9.Devlet adamı ve iaderecilerin ayağına gitmekten kaçınmalıdır.
10.İdeal şeyh , insanların ayıplarını onların yüzlerine vurmaz.Düşmanlık , kin gibi kötü huylardan arınmış olmalıdır.Ayrıca zarif ve latif bir kimse olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder