17 Aralık 2017 Pazar

OSMANLIDA,TARİKATLARIN GERİLEMELERİ VE BOZULMALARININ ÖNLENMESİ İÇİN ALINAN TEDBİRLER

Güçlü ve yeterli şeyhlerden yoksun olmakla başlayan düşüşü önlemek için 2.Mahmut zamanında bir takım fermanlar çıkarıldı ve şu hususlara uyulması istendi:
1-Her tarikatın merkez tekkesi durumundaki kuruluş,ülkedeki aynı tarikatın öteki tekkelerinin düzgün işlemesinden sorumlu tutuldu.
2. Şeyhlerin kendi yerlerine geçecek kimseleri (halife) seçme yetkisi ellerinden alınarak bu tayin merkez tekke şeyhine verildi.Bu konuda ayrıca şeyhülislamın görüşünü de almak gerekiyordu.
3. Tekkelere ait mülklerin , bazı kişilere haksız yere kiraya verilmesi ve işletilmesinin önüne geçilecekti.
4. Çoğunlukla, varlıklarını , kendilerine tahsis edilen vakıflarla sürdüren tekkelerin, bağımsızlıkları kaldırılarak , Evkafı Hümaun nezaretine bağlandı ve mali kaynakları devlet denetimine girmiş oldu.
5. Her tekke mensubunun kendileri için belirlenmiş olan kıyafeti dışarıda giymek mecburiyeti getirildi.Derviş kıyafetiyle gezene tarikat erbabı, dervişliğe layık olmayan davranışlardan kaçınmaya dikkat edecektir.
6. Şeyhlik icazetnamesinde imza ve mühür bulunması şarttır.ehil olmayana imkan verilmeyecektir.Boşalan bir tekke şeyhliğine aynı tarikattan birisi getirilecek, böylece tarikatlar arası ihtilafa yer verilmeyecek.
7. Tekkelerdeki cehri zikir aletleri olan kudüm, mazhar,sancak gibi malzeme , her ne suretle olursa olsun dışarı çıkarılmayacak, çarşı ve pazarda zikir icra edilmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder