4 Aralık 2017 Pazartesi

KERAMET NEDİR?

Keramet sözlükte cömert olmak. iyi olmak, kıymetli olmak anlamına gelir.Terim olarak ise, sufilerin hayatlarında görülen olağanüstü  olay ve davranışlara denir.Teorik olarak keramet, Allah7ın sevdiği kullarına bir tür ikram ve ihsanı sayılır.Dolayısıyla bu niteliğe sahip herkeste görülebilir.Hatta bu olumlu vasıflara sahip olmayan bazı kimselerde de olağanüstü şeyler görülebilir.Dini terim olarak bu ikincilere "istidrac" demir.
Keramet ikiye ayrılır:
1-Maddi (kevni )keramet:Havada uçmak, denizde yürümek gibi
2-İlmi veya manevikeramet:İlim irfan ve ahlakla ilgili kerametler.Bilgi ve hikmetle etkili olmak, insanların kötü huylarını gidermede başarı göstermek veya yazılan bir eserin asırlar sonrasında bile faydalı olması gibi.
Kur'an ve hadislerde keramete örnek olarak gösterilen bazı olaylar zikredilir.Hz.Meryem'in çocukluğunda Allah tarafından rızıklandırılması (Ali imran 3/36-37) söz konusudur.Ayrıca Hz.İsa'yı doğurduğu zaman o annesine:"Hurma dalını kendine doğru silkele, üzerine devşirilmiş taze hurmalar dökülsün,dedi" (Meryem 19/25).Mevsimi olmadığı halde bu gerçekleşti.
Hz.Musa ile Hızır arasında geçen olay ve Hz.Süleymanın vezirinin , Belkıs'ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar bir sürede getirmesi de birer örnektir.
Hadislerde  de keramet sayılack bir takım olaylar zikredilir.Yolculuğa çıkıp sağnak yağmura tutulan ve mağaraya sığınarak orada mahsur kalan üç arkadaşın yaptıkları hasbi iyilikleri hatırlayıp dua ederek kurtulmaları bunlardandır.(Buhari/edep)
Tarih içinde keramet, tarikat hayatının ayrılmaz parçası gibi görülmüştür.Halbu ki olgun kişi olmak için keramet şart değildir.Şeyhin hiç kerameti olmadığı halde , müridin kerameti olabilir.Maddi keramet sahibi olan , kerameti olmayandan daha üstündür., diye bir kural yoktur.Nasıl ki zengin olanın , orta halliden daha iyi bir insan olması gerekmediği gibi.
Aslında keramet tasavvuf dışındaki insanların ilgisini daha çok çeker.Nedense normal şartlar dışında cerayan eden , olağanüstü görülen şeyler merakımızı celbeder.Bazı kimseler de tabi ve sıradan olayları bile keramet gibi görmek veya göstermek isterler."Şeyh uçmaz müritleri uçurur" sözü meşhurdur,.
Tasavvuf mensupları keramet konusunda şu ölçüleri benimsemişlerdir:
1- Kerameti gizlemek esas olmalıdır.Çünkü keramet bir hicap(perde) olabilir,Keramete takılıp kalanlar, onu kendilerinden bilip esas görevini unutabilirler.Amaç keramet göstermek değildir.
2- Keramet değil istikamet esastır.Su üstünde yürürsen saman çöpü olursun.Havada uçarsan sinek olursun.Bir gönül ele al ki adam olasın
3-Keramet kötü huyları yok edebilmektir.
4- Gerçek tasavvuf mensupları keramet göstermekten kaçarlar, bunu yarı yolun bir gereği , hatta manevi ilerleme yolunda bir tuzak olarak kabul ederler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder