20 Aralık 2019 Cuma

ZITLIK ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞ ALEM

"Bu alem-i kesafette bir takım suretler görürsün ki , onların her biri ters vurulmuş nallar mesabesindedir" Ata nal ters çakılırsa atın gittiği istikamet yanıltır.Ters tarafa gitmiştir. Bu alemde su görürüz. Halbuki suyun iç yüzü hidrojen ve oksijenden oluşmuş ateştir. Kesafet, letafetin zıddıdır.
Bu dünyaya ait nesneler için de bu kural geçerlidir. Zahirde nefse hoş gelen, lezzetli gelen şeyin altında zararlı bir durum yatmaktadır. Riyaset, hükümdarlık tatlıdır ama sonunda öldürülmek mevcut olup bu korkuyla hükümdarlar koruma ordusu içinde yaşarlar. Hükümdara tabi olanlar onun yaşantısına bakıp imrenirler. Halbuki o insan,darağacında asılan bir kimsenin acılarını yaşamaktadır.
Mevlana Efendimiz Fi hi Ma fih isimlieserinde buyurur:"Darağaçlarının hepsi ağaçtan olmaz. Dünyanın mansıp ve rif'ati  ve devleti dahi büyük bir darağacıdır. Hak Teala bir kimseyi muaheze etmek murad ettikte ona Firavun ve Nemrud vesaire gibi dünyada azim bir mansıb ve büyük bir padişahlık verir. O daraağacı gibidir.Zira Hakk Teala bilcümle yaratılmışların muttali olmaları için onları o makama nasbeder"
Bu gün iktidarda güç elinde olanlara bu gözle bakmak gerekir. Halk, onların yolsuzluktan dolayı bir gün yasa önünde hesap vereceğini beklesede, zaten onlar hesap içindedirler. Bu hesap her gün çektikleri gelecek korkusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder