10 Aralık 2019 Salı

HAKKA ULAŞTIĞINI SANANLAR

Cenab-ı Resulullah:"Herşeyi tefekkür edin, Allah'ın zatında tefekkür etmeyin","Allah'ın halkından (yarattıklarından) tefekkür edin ve Allah hakkında tefekkür etmeyin, helak olursunuz","Allah'ın esma ve sıfatını düşününüz ve Allah hakkında tefekkür etmeyiniz" hadislerini nazara almak gerekir. Yine "Muhakkak ki Allah Teala'nın nurdan ve zulmetten yetmiş bin hicabı vardır, eğer inkişaf etse, O'nun vechinin ve zatının nuru kendine müntehi olan basarı yakar".
Bu alemi kesafette Hakk'ı arayanlardan her biri bu zikrolunan yetmiş bin hicabın birisine yapışıp kendisini zat-ı Hakk'a vasıl olmuş farz eder ve vasıl olmuş olanın huyunu tutar. Böyle bir kimsenin vehmi odur ki muhakkak o hüviyeti ilahiyyenin aynı olmuşdur". Halbuki "vücud-i mümkün" ün "vücud-i vacib" olmasına imkan yoktur. Hak Hak'dır ve abd de abddir.
Bi-edeplik, mahluk-ı Hakk'ın zatı addetmektir. Hakk'ı zulmani ve nurani perdelerden birinin ayn'ı bilmek, o kimse için baş aşağı gitmek olur. Kişi marifette metin bir dağ olduğunu zanneder amma baş aşağı düşmektedir.
Sarhoş, yeri ve göğü ayırt edemez. Gök mesabesinde olan zat-ı Hakk'ı  yer mesabesinde olan mahluktan tefrik edemeyenler dahi başları dönmüş sarhoşlar gibidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder