8 Aralık 2019 Pazar

BEDENİMİZ (CİSİM AĞACIMIZ) HZ. MUSA'NIN ELİNDEKİ ASA GİBİDİR

Bu cisim ağacı, Musa (a.s)'ın asası gibidir ki ona,"Evvelen onu elinden bırak" diye emir geldi. Cisim asasının elden bırakılması, o cismin ahkamına ve isteklerine karşı mücahede olunmaktan kinayedir. Zira onun hükmü  ve gereği kendi enaniyeti ve vehmi istiklalidir. Bir kimse bir şeyin içinde müstağrak olursa (sarhoş olursa) onun hal ve şanını idrak edemez. Binanaleyh cismin şerri ancak onun hükmüne muhalefetle görülür. Ve muhalefet neticesinde de onun vücudundaki hayır zahir olur.Zira bu cismi kesif olmasa insan melekden efdal olamaz idi. Nitekim Saib hazretleri buyurur:
"Ey Saib! rütbe-i insaniyyeti melaikeden talep etme! Zira sırsız aynada ne suret görünür."
Bu cisim evvelki halini terk edince onun yerine bir vücud-i hakkani gelir. "Cem'den evvelki fark"ın varlığın, dayanılacak bir değnekten başka bir şey değil idi. Vakta ki onu, emr ile attın, o kuru değnekten kurtuldun. Fakat yine onun emriyle tuttuğun vakit, o kuru değnek tebeddül etti ve güzel oldu.
Senin evvelki varlığın Musa ( a.s)'ın emri ilahiden evvel taşıdığı asaya benzer idi ve onunla kuzulara dal çırpar menfaat sağlardın.Bu asayı emri ilahi ile bırakmazdan evvel hali bu idi. Vakta ki onu emri ilahi ile tekrar tuttun, senin o varlık asan gafil topluluğa acz verici olur. Firavunların başına bela kesildi ve onları aczde bıraktı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder