19 Şubat 2018 Pazartesi

ORDUYA KUMANDA EDECEKLER

 Ya Malik
Ordunun başına öyle birini geçir ki :Allah’a , Resulüne olan imanında en sadık, nefsinin hayrını ayağının altına alanı olsun. Hoppa, züppe, sonradan görme, şımarık olmayan, ilimde akılda, kemalde herkesin efdali bulunsun.Zayıfları himaye ederek acısın, kuvvetlilerden uzak bulunsun.Hülasa yapacağı işi iyi düşünsün de öyle parlayarak kalkıp da nedamet ve aciz ile oturan cinsinden olmasın.
Bir anne , baba yavrularının işlerini nasıl benimser, araştırır, bakarsa sen de askerlerinin işine öylece bak !Onların kuvvetlenmesi , her hususta takviyesi için ;verdiğin şey haddi zatında çok bile olsa senin gözünde büyümesin ve onlara teahhüd ettiğin lütuf azda olsa nazarında hakir görünmesin.Senin bu halin , sana karşı olanların ihlasını, hüsnü zannını kazandırır.Sakın onlara aid işlerin büyüğünü görüyorsun diye küçük olan işlerini takibden geri durma.Çünkü senin ufak bir lütfundan intifa edecekleri yer de olur.İşte askerin başında olacak kumandanların sence en makbulü o kimseler olmalıdır ki; askere iyilikte bulunduğu gibi, askerin geride kalan ailelerini düşünecek, sıkıntıdan kurtaracak kadar kendi varlığından onlara yardımda bulunsun.Böyle olursa o asker düşman ile cihad ederken kalbleri , vücudları hep bir noktada birleşir( ve düşmanı tepeler)
Valiler için en büyük saadet, huzur ve istirahat, memlekete adalet ikame ile askerin sevgi ile kalblerini kazanmaktır.Elbette kalb de huzuru selamette kalmadıkça samimi muhabbet izhar edemez.
Askerin senin hakkındaki muhabbet ve ihlası , ancak başlarındaki kumandanlarından memnun kalmaları veonları , acaba nevakit başımızdan çekecekler diye istiskal etmemeleri iledir.
Sen kendilerine geniş bir ümmid sahası aç.Medha layık olanları meth et.Büyük kahramanlıklarda bulunanların başlarından geçenleri saymakta kusur etme.Zira bunların fedakarlıklarını, şecaatlarını daima anmak(inşallah) eshab-ı şecaati galeyana getirir, cihadı sevmeyenleri cihada sevkeder.
Sonra dikkat et hiçbirinin fedakarlığını diğerinin kahramanlığı ile karışdırma.Hepsinin yaptığı işi iyi tanı, hepsine layık olanı söyle ,yap.Herkese yapmış olduğu fedakarlığın , kahramanlığın rütbesini ver.Sakın gösterdiği şecaatın altında rütbe ve paye verme!
Sivcilden büyük bir mevkie sahip olan adamın, mevki dolayısıyla ufak bir hizmetini büyük görme , mevkii  küçük bir kimsenin büyük ve kıymetli  yararlılığını , belalara göğüs germesini  de mevkıi hasebiyle indinde küçültme!

Sonra hasebi, nesebi temiz mürüvvet eshabına,iyilikleriyle tanınmış aileler efradına (fertlerine)çok dikkat et.Ehli şecaata, ehl-i semahate, haksızlığa karşı tavır gösterenlere iltifatı eksik etme!Zira bunlar cemaatın kerimidirler.(HZ ALİ EMİRNAMESİNDEN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder