16 Şubat 2018 Cuma

HZ ALİ EMİRNAMESİNDEN

(Mısır ValisiMalik Eşter'e yazılan emirnameden)
Yapacağın işler için öyle insan seçmelisin ki :Raiyyenin memnun olup razı olacağı, hak hususunda ifrata tefrite gitmeyen, adaleti her yerde seri',umumun teveccühünü kazanabilecek kimse olsun.Sebebi ise ekseriyetin hoşnutsuzluğu , bir kaç kimsenin rızasını hükümsüz bırakır.
Şahısların gadabı ise, ekseriyet içinde hiç olur gider(Onun için umumu tutabilecek adamları seç, iş başına getir)
Her vali için hassa takımı kadar belalı bir şey yoktur.Bunlar iyi günlerde daima yükü ağır, felaketli zamanlarda yardımı az, adaletten hiç hoşlanmaz, istemekten asla bıkmaz, verildiği zaman katiyyen şükretmez,verilmezse olur olmaz şeyle savrulmaz, felakete hiç sabretmeyen kimselerdir.
Hulasa, raiyyeden hiç kimse bunlar kadar valiye ağırlık veren yoktur.Bunlar islamın birliğini bozarlar.Halbuki İslam'da esas birliktir, toplulukdur, yek vücud olmaktır.Düşmana karşı korunulacak silah da odur.Binanaleyh senin samimiyetin , muhabbetin, meylin daima amme-i ümmete olmalı ! Ve en zayıf nefret edeceğin,yanına sokmayıp uzaklaştıracağın kimseler, halkın kusurlarını, ayıplarını araştıranlardır.Bu ahlakda olan kimseleri yanından uzaklaşdır.Zira nas'ın öyle ayıbları olur ki ;onların örtülmesi herkesden daha ziyade valiye yakışır.İşte onun için bu ayıpların sana gizli kalanlarını sakın açmaya çalışma!Eşeleme. Senin hakkın; ancak muttali olduklarını temizlemek, ıslah etmekden ibarettir.Muttali olmadıkların hakkında hükmü Allah verir.
Hem se raiyyenin aybını gücün yettiği kadar ört ki ; Allah da senin , raiyyene karşı  meydana çıkmasını istemediğin şeyleri örtsün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder