26 Şubat 2018 Pazartesi

CENNET VE CEHENNEM KONUSU

Cennet ve cehennem
arş'ın altında yaratılmış,elan mevcut, maddi ve manevi birer büyük alem olup ;cennet süedaya(saidlere),cehennem de eşkiyaya ayrılmıştır.Göz ile görülmeleri, el ile tutulmaları da mümkündür.
Ehli cennet hakkında malumata gelince:
Allah Teala Hazretleri (Mennan)ismiyle nazar etmiş, bu tecellide cennetler halk olunmuştur.
Sonra o cennetler üzerine (Latif) ismiyle tecelli etmiş;kerim ve şerif olan hazret-i insan'a onlar ikametgah olmuşdur.
Cennetler sekiz tabakadır.Her tabakada sayısız cennetler vardır ve her cennetde sayısı mümkün olmayan dereceler vardır.
Birinci Tabaka (Cennetüs-Selam) aynı zamanda (Cennet-iMücazat) denilen cennettir.
Cenab-ı Hak bu cennetin kapısını salih amellerden halk etmiştir.Ve bu cennete girenlere (Hasib) ismiyle tecelli etmiştir.
Binanaleyh bu cennet  mükafat yeridir.Efendimiz (sav)'in"Hiç bir kimse ameli ile cennete giremez" diye buyurduğu emr-i Ahmedilerindeki  murad bu cennet olmayıp (Cennetül Mevahib)dir.
Cenneti Mücacat(mükafat) salih amelin mukabilidir.AllahTeala bu cennet ehli hakkında:
"Ve en leyse lil'inhsani illa ma sea" (Necm53/39) buyurmuşdur.İnsanın nail olacağı mükafat, mesaisinden başka şeyden hasıl değildir ve insan mesaisinin karşılığını ahirette mutlaka görecektir" demektir ki , işte bu cennete salih amelden başkası ile girmek mümkün değildir.Salih ameli olmayan kimse bu cennete giremez.
Bu cennete (CENNETÜL YÜSRA) DA DENİLMİŞTİR.Kuran-ı Mübinde:(FE EMMA MEN A'TA VETTEKA VESADDEKA BİLHUSNA FESENÜYESSİRİHU LİLYÜSRA"(Leyl 92/5-7).Fukaranın hakkı olan , hissei ilahi bulunan zekatı yahut sadakayı veren ve seyyiatdan ictinap eden, tevhidi ikrar ile iman eden kimseye (Yüsra) denilen cenneti kolay olarak veririz" hazmı kerimi bu cennet hakkındadır.
Buna (Yüsra) denmesinin sebebi:
Makbul olan azıcık amelle elde edilebileceğinden dolayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder