10 Şubat 2018 Cumartesi

BİR MİLLETİN BEKASI İÇİN EMREDİLEN VE NEHYEDİLENÜÇ ŞEY

 Cenab-ı Hak, bir milletin bekası için üç şeyi emrediyor ve üç şeyi de nehyediyor.
Emr olunan üç şeyden birisi ADİL:yani bütün sözlerinde , işlerinde, hallerinde adaleti emrediyor.Adil olan kimse muhakkak şirki def eder, aynı zamanda şekki(şüpheyi)yıkar.Allah’ın gayrısından bir şey istemekten utanır.Başkasında ayıp görmez.İşte o vakit ubudiyeti halis olur.
EMROLUNAN ŞEYİN İKİNCİSİ:İHSAN.İnsan , Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmadıkça katiyyen ihsan ve irfan mertebesine çıkamaz..O rütbede Hak müşahede edilir.Hakk’ı müşahedeeden de mevcudata nazarı hakaretle bakamaz.Madem kimevcudata nazarı hakaretle bakamıyor , zulüm de yapamaz.
EMROLUNAN ÜÇ ŞEYDEN ÜÇÜNCÜSÜ:Akrabadan muhtaç olanlara vermek.Dinde neseb:Hakk’a gider.Binanaleyh din cihetinden kalbine çok yakın , ondan dolayı muhabbeti vücudunu istila etmiş olan düşünüşleri kaldırmak.Akrabalığı sadece kan hısımlığı şeklinde algılamamak gerekir.Din kardeşliği şeklinde algılamak gereklidir.
NEHYOLUNAN ÜÇ ŞEYDEN BİRİSİ (FAHŞA):Hayasızlık, nefsin zilletine mahkum, şehvetin kuvvetine mağlub olarak mürüvvet caddesinden harice çıkmak, Allah’ın hududunu çiğneyerek insanlıktan istifa etmek.Hakiki insan mağlub-u şehvet değil, amirişehvet olandır.
NEHYOLUNANIN İKİNCİSİ (MÜNKER):Ruhun sıfatlarını atarak, lahutizevkleri terkederek, kuvvei gazabiyyeye binerek , fitnelerle süslenerek, hilim vemerhametiayak altına alarak kötü olan işleri zevk ile yapmak ve iyidirdiye herkese kabul ettirmeye çalışmak
NEHYOLUNANIN ÜÇÜNCÜSÜ (BAĞY):Hakkı olmadığı şeye tasallut ederek haklı imiş gibi görünerek, muğalatalı cebirler yaparak huzuru ilahiden tard kararı almağa müstehak olmak.Zira bağy, zulmün en büyük şubesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder