25 Şubat 2018 Pazar

İNSANLA ALLAH ARASINDAKİ İRTİBAT:SÜNUHAT/REVALATİON

Sünuhat Allah ve semavat ile dünyadaki insanlar arasındaki şimdi veya herhangibir zamanda yapılan irtibat.Eskizamanda olduğu gibi bugünde buirtibat mevcuttur.Çünkü Hazret-i İnsan, Cenab-ı Hakk7ın esrarı zatiyyesine ağah ve sıfatı ilahisine layık bir kabiliyette yaratılmış,üflenmiş ruhla şereflendiğinden  hep aynı şanda olduğundan eskizamanlardaki insan, bugünkü insan diye ayrım yapmak doğrudeğildir.
İnsan yüce yaratılıştaki asaletinden sapmazsa (nefsini ucuz,geçici  dünya menfeatlarına satmazsa) onun kalbi daima ilham ve sühunatın indiği yer olur.LEKAD HALAKNEL İNSANE FİY AHSENİ TAKVIYM"(Tin 95/4) buyurulmuştur.ki:"İnsanı en mükemmel birnazm-ı kavım ve şekl-i ahseni müstakim üzereyarattık" demektir.
Bu nedenle hazreti insanda eski zamanlarda da bugün de doğrudan doğruya ilhamat ve sünuhat vaki olur.
Yalnız bir vahyi hususi vardır ki o Efendimiz (SAV) ile son bulmuştur.Onu bu hususlara karıştırmamalıdır.
İlham ve sünuhat da :O' nun getirmiş olduğu vahy'in inceliklerini, hakikatlarını,ihlas sahibine Cenab-ı Hakk7ın çalışmaksızın bildirdikleri hususlardır.
Cenab-ı Hakk'la insan arasında bir münasebet vardır, bu da;Abdiyyet,Ma'budiyet veya vahdettir.
İnsanın kalbi Allah Teala ile irtibata müstaiddir(kabiliyetlidir)Bende olmuyor diye başkalarında da olmuyor denemez.
Kalb, Allah'ın halk ettiği fıtratı asli üzere oldukça istediği veçhile umuru döndürebilir.Esasen bundan dolayı kendisine kalb tesmiye olunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder