14 Şubat 2018 Çarşamba

KALUBELA'DAN BERİ MÜSLÜMAN OLMAK

Çocukluğumuzda hocalarımız öğretirlerdi:Ne zamandan beri müslümansın? Cevap:"Kalu bela'dan beri". ancak bu cevabı izah etmezlerdi.çünkü çocuk aklının buna kavraması mümkün değildir.ancak bu cevabı yetişkin insan da kavrıyamaz ve izah edemez.Kaalu bela"dan beri demek:"Allah'a söz verdiğim andan itibaren " demektir.Araf suresi 7 nci ayette zikrolunmuştur:"Elestü birabbiküm kalu bela.."
Elestü birabbiküm  demek:Her zerre Benim taht-ı rububiyyeti sübhaniyyemde değil midir?Var olan varın hakiki sahibi Ben değil miyim?Her zerrede hazır ve nazır ,her şey'de kayyumiyeti zatiyyem meşhud değil midir?Bu kainat Benim ile kaim, Benim aşkım ile daim değilmidir? Dayanacak, güvenecek Benden başka varmıdır?Benim iradei ilahiyyem taalluk etmedikçe hiçbir zerrenin mazarrat ve menfeat vermeyeceğine , bütün esbab irademe muhtaç, iradem ise , hiçbir sebebe muhtaç olmadığıma iman etmez misiniz?" demektir.
Bu ilahi hitabı bütün mevcudat işitmiş,insan sınıfı ise işitmiş ve mükellef olmuştur.
Evet ya Rabbi .Herşey kahrı rububiyyetindedir.Sen istediğini istediğine veren ve istediği vakit almak kudretinin sahibi olan Hakk'sın.Herşey Sen7in kemalatı rububiyetinde terbiye olunur.Bizleri ahsen-i takvim sırrına mazhar kılarak halketmişsin, kendine muhatap tutmuşsun, bizde insani yüzümüzü Senden ve Senin Habibinden çevirmeyeceğiz, kulluğumuz sanadır"demiş.Bu söz zaptedilmiş ve sözde sabit kalıp kalmayacağımız anlaşılmak için dünya aleminde imtihan yapılmamız mukteza-i hikmet olmuştur.
Kim Rabbine verdiği bu sözde durur, bir imtihan ve geçit yeri olan dünyada hayatını geçirirken ayağı kaymadan, sarsıntıya uğramadan, nefsini az bir karşılığa satmadan kendini Hakk'a teslim eder,Ona tecavüz etmez, mahluk-ı Hüdaya merhametkar olursa, o kimse "süeda" saitler,rızayı kazananlar sınıfına ayrılır.
Her kim bu sözden döner , nefsiyle imanı katleder, beşeriyete zarar vermekle hayatını geçirirse o da "EŞKİYA" zümresine ayrılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder