20 Şubat 2018 Salı

FENA ADAMLARIN ELİNDE DİNİN ESARETİ

(Hz.Ali (kv) Emirnamesinden)
Ey Malik! Şu hususa çok dikkat et! Ve olanca kuvvetinle çalış! Zira bu din fena adamların elinde esir oldu.Din perdesi altında , o nama, istenilen fenalıklar yapılıyor ve onunla dünya elde edilmeye uğraşılıyor.
Sonra, amillerinin(Vergi tahsil memurlarının)vazıyyetine dikkat et.ondan sonra iş başına getir.Öyle iltimas ile , tavsiye ile, tarafgirlik ile hiç kimseye iş verme.Zira bu sebebler cevrü hiyanete saliktir.Senin burada iş başına getireceğin kimseler öyle olmalıdır ki salah-ı hali ile tanınmış ailelerden yetişmiş, İslama hizmeti sebketmiş, kıdemi, hayası olanlar olsun.
Bunları bul! Böyleleri:Ahlakı dürüst, namusu, şerefi en sağlam,tama'ın cazibesine en az kapılır ve işin sonunu en doğru görenlerdir.Bunların geçineceklerini, maişetlerini de geniş tut.Zira bu, nefislerinin ıslahına bir kuvvet olduğu için artık o sayede ellerinin altındaki gayri meşru şeylere ellerini uzatmazlar.Ondan müstağni kalırlar.Onu yemekten çekinirler.Hem bunun üzerine suistimal ederek emrine muhalefette bulunurlar da emaneti bozarlarsa; o vakit senin için aleyhlerinde kullanmaya sir senet olur.İşte bunların icraatını iyi takip et.Sıdk ile tanınmış, vefasıyla bilinmiş kimseleri arkalarına gözcü gönder.Gizlice işleri nasıl yaptığını öğren.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder