28 Şubat 2018 Çarşamba

CENNETİN DÖRDÜNCA TABAKASI/CENNET-İ İSTİHKAK/CENNETİ NAİM

Bu cennet tabakası, mücazat ve mevhibe ile değildir.Belki bir takım kavime mahsustur ki , onların hilkatlarında(yaratılışlarında) Allah Teala hazretlerinin  vedia kıldığı hakayık, onların bu cennete istihkak-ı asli ile girmelerini icabetmiştir.
Bu cennete dahil olanlar dünyaya geldikleri zaman ruhları, fıtrat-ı asli üzerine bakidir.Yani dünyada da fıtratı asli üzerine yaşarlar. Meczublar, çocuklar gibi.
Bunlardan bazıları da , salih amellerde ,mücahedede, riyazetde , HakTeala ile güzel muamelede bulunanlar, tezekki edenler , tesaffi edenler(saflaşanlar), ruhları beşeri hiddetten fıtrat-ı asli zirvesine yükselmişdir.
Kitabı Mübinde fıtratı asli hakkında:
LEKAD HALAKNAL İNSANE FİY AHSENİ TAKVİYM"(Tin 95/4) buyurulmuşdur.
Libas-ı beşeriyetin kirliliği , paslılığı hakkında da Kuran-ı Mübinde:SÜMME REDEDNAHÜ ESFELE SAFİLİN (Tin95/6),
Tezekki suretiyle terakki edenler hakkında:İLLELLEZİYNE AMENU VEAMİLÜSSALİHATI FELEHÜM ECRÜN ĞAYRU MEMNUN(tİN 95/6) buyurulmuştur.Burada "ğayru memnun" demek;"GAYR-İMAKTU " DEMEKTİR.Hibe, yahud kisb, yahud salih amelleri mükafat tarikiyle değildir.Bu cennettekilere Kuran da EBRAR ismi verilmiştir.
Bu cennetin Cennet-i İstihkak olmasının sırrı şudur:Cenab-ı Hak , bu cennete girenlere (HAK)ismiyle tecelli etmiştir.Bu cennete bazıları dünyadan çıkar çıkmaz doğrudan doğruya dahil olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder