1 Kasım 2017 Çarşamba

MANEVİYAT YOLUNDA ÇIRAKLIK

"Ustasız kar haramdır" atasözünden mülhem olsa gerek zahirde ve batında olgunlaşabilmek için bir öğreticiye hizmet şarttır."Baba himmet" diyen bir müride "oğul hizmet "denmiştir.Mevlevilikte çile tabir edilen bu eğitim metodu 1001 güne denk gelir.Üç yıllık bir manevi disipline boyun eğmesi gereklidir.Birinci yıl insanların hizmetine tahsis edilmiştir.İkinci yıl Allah'a hizmete tahsis edilmiştir.Üçüncü yıl ise kendi kalbini denetlemeye tahsis edilmiştir.
İnsanlara hizmet , ancak kendisini hizmetçi mertebesine koyduğunda ve diğer insanları ise üstad olarak kabul ettiğinde mümkün olabilmektedir.Yani istisnasız herkesi , kendisinden daha iyi kabul ederek onların hepsine aynı tarzda hizmet etmek zorunda olduğunu kabul etmelidir.
ALLAH'A HİZMET İSE, bütün bencil arzularından vazgeçtiğinde yapılabilmektedir.Bu arzu ve ilgi, ister bu hayatı için olsun, isterse gelecek hayatı için olsun fark etmez. O, Allah'a, sadece Allah aşkı için ibadet edecektir.Çünkü, kim Allah'a herhangi bir nedenle ibadet ederse,Allah'a değil, kendine tapmış olur.
KALBİNİ DENETLEMEK İSE , düşünceleri toplandığında , Allah'la birleşerek onu ihmal edecek bütün saldırılara karşı kalbini koruduğunda alabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder