14 Kasım 2017 Salı

DİL İLE İŞLENEN GÜNAHLAR

İnsanların cehenneme girmesinde en büyük etken dilleriyle söyledikleri sözler olduğunu Efendimiz(sav)’in hadislerinden öğrenmekteyiz.
Dil ile işlenen günahlar arasında şirk ifade eden sözler, Allah Teala katında günahların en büyüğüdür.Kişinin bilgisi olmadan söylediği söz de dil ile işlenen günah kapsamına girer .Bu da şirke yakın bir günahtır.Yalan yere şahitlik de Allah'a şirk koşmaya denk gelebilecek bir günahtır.
Sihir, namuslukişilere zina iftirası atmak ve bunlar dışında bulunan yalancılık, dedikodu, insanları çekiştirmek gibi küçük ve büyük günahlar da dil ile işlenen günahlar kapsamına dahildir.Ayrıca fiili işlenen günahlar da çoğunlukla dil ile işlenen günahların yardımıyla işlenir.
İbni Abbas, dilini tutarak şöyle dediği rivayet olunmuştur:”Yazıklar olsun sana ! Hayır söz söyle  de ganimetler kazan yahut sus da selamette kal.Eğer böyle yapmazsan iyi bil ki pişmanlık duyacaksın!’Kendisine,
‘Ey Ebül Abbas, neden böyle yaptın?’ diye sordular.O da:
‘Bana ulaştığına göre , insan kıyamet günü bedenindeki hiçbir organa diline olduğu kadar kızgın ve öfkeli olmayacaktır. Ancak hayır olarak söylediği sözler ve hayırla doldurduğu sözler bunun dışındadır’ diye karşılık verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder