9 Kasım 2017 Perşembe

GÖZ DEĞMESİNİN(NAZARIN)İLACI

Hasan Basri hazretleri göz değmesinin ilacı Kalem suresinin 51-52 ayetini okumaktır demiştir.bu ayetlerin manası:
"O inkar edenler Zikr'i(Kur'an'ı)işittikleri zaman , neredeyse seni gözleriyle devireceklerdi.Hala da (kin ve hasedlerinden:)"Hiç şüphe yok ki o bir delidir" derler.
Oysa o (Kuran), alemler için ancak bir öğüttür.
El-Esrarül-muhammediyye isimli eserde ifade edildiğine göre ; bu ayetin herhangi bir kağıda yazılıp rukye(muska) olarak taşınması, okunan suyu ile tüm vücudun yıkanması ve yine okunmuş suyunun içilmesi durumunda nazar değmesini savuşturma özelliği vardır.
Alimlerin ifadesine göre nazar, herhangibir şey kemale erdiği zaman değer.Her kamil olan şeyi , Allah Kaza ve kaderi gereği bir bozulma izler .Takdiri ilahi , göz değmesinden sonra ortaya çıktığı için bu takdir, nazara izafe  edilmiştir.
Efendimiz (sav) torunları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'i göz değmesinden korumak için
"EUZÜ Bİ KELİMATİ'LLAHİT  TAMMETİ MİN KÜLLİ ŞEYTANİN VE HAMMETİN  VE MİN KÜLLİ AYNİ LAMMETİN
Göz değmesi sadece insanlara mahsus olmayıp cinler arasındada göz değmesi vardır.Cinlerin gözleri okların sivri uçlarından daha keskindir."(Her şeytan ve zehirli hayvandan , her kem gözden Allah'ın tam kelimelerine sığınırım
Göz değmesine engel olan şeylerden birisi Hz.Osman(r.a) dan rivayet edilen şu olayda anlatılır:Hz.Osman gürbüz bir çocuk görür ve çocuğa nazar değmemesi için çenesinin çukurunu karartın der.
Göz değmesine şifa olan hususlardan birisi de temiz bir kap içerisinde bulunan suya:
"ANESE ABİŞÜN Bİ ŞİHABİN GABİSİN REDETTE 'LAYNE MİNEL MEINİ ALEYHİ VE İLA EHABBİ'NNASİ İLEYNİ"duasını "gözünü çevirde bir bak bozukluk görebiliyormusun"(Mülk 67/3) ayetini , Fatiha, Ayetel Kürsi ve altı şifa ayetini okuyarak suyu hastaya içirmek ve onunla vücudu yıkamaktır.
Sözü edilen altı şifa ayeti
Tevbe 9/14 "Mümin olan kavmin kalplerine şifa versin)
Yunus 10/57 "Ey insanlar! Size rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir."
Nahl 16/69 "Onda insanlar için bir şifa vardır"
İsra 17/82 "Biz Kuran'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir.Zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır."
Şuara 26/80 "Hastalandığım zaman bana şifa veren O dur"
Fussulet 41/44 "O inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifadır"
Göz değmesi için tedavi yöntemlerinden birisi de, gözü değen kişiden boy abdesti ya da namaz abdesti almasını istemek ve ondan dökülen bu su ile göz değmesine uğrayan kimsenin boy abdesti almasını sağlamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder