30 Kasım 2017 Perşembe

MURAKABE VE MUHASEBE NEDİR?

 Murakabe ve muhasebe ne demektir?
Tavuvvuf terimi olan MURAKABE,kişinin içi dünyasını kontrol altında tutması demektir.Bir iç denetimidir, bir iç yoğunlaşmadır.MUHASEBE ise kendikendini hesaba çekmektir.Efendimiz (sav)”Hesap gününden önce kendikendinizi hesaba çekiniz”(HASİBU KABLE ENTÜHASEBU) buyurmuştur.
Pratik anlamda Murakabevemuhasebe için Gazzali bir takım usullertavsiye eder.İlk safha bir iş yapmadan öncekimurakabedir, bu niyet safhasıdır.Hatıra iyi şeylerin gelmesi , olumlu düşüncelere sahip olmakiçiniyiinsanlar arasında bulunmak bir tedbirdir.
İkinci safha asıl amel zamanıdır.,iş sırasındaki murakabedir.Bütün işlerimiz la günah, ya ibadet ya da mubah olarak sınıflanabilir.İbadette murakabe ihlasla, günahta murakabe utanma ve tövbe ile olur.
En geniş alan mübah işler alanıdır.Mübahta murakabe edepli olmaktır.Yemede,içmede, oturmada kalkmada, konuşmada,gezmede velhasıl her an ve her durumda “edep” ölçüsüneuymaktır.Yani Hakk7ın huzurunda olduğunu unutmamaktır.Ayrıca nimetin sahibini düşünmek ve ona şükretmektir.
Üçüncü safha amelden sonraki murakabedir.Her akşam o günün muhasebesini yapmak, bütün faaliyet ve durumlarının bir değerlendirmesine girerek yanlışları tekrarlamamaya karar vermektir.Böyle günlük muhasebelerden başarıyla çıkabilmek önemli bir seviyedir.Başkalarını kandırsak bile , kalbimizi katılaşmamışsa ve  hasta değilse kendimizi kandırmamız zordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder