30 Kasım 2017 Perşembe

VERA NEDİR?

VERA NEDİR?
Vera, şüpheli şeylerden sakınmk demektir.Zühdün ve dini duyarlılığın saşlangıcı sayılır.Hz.Peygamber(sav);”Vera sahibi ol, insanların en abidi olursun”buyurur.Vera. hırsa, tamahkarlığı önlemeye , hakkı olmayan ve başkasının gözü bulunan şeye el uzatmama disiplinini sağlamaya yöneltir.Önemsenmeyen, küçk kabl edilen, az hatalı sayılan durumlarda bile dikkatli davranmak, fedakarlığı seçmek veralı davranışın gereğidir.
İbrahik b. Ethem,hurma satın alırken, tartı sırasında yere düşen bir hurma tanesini kendine ait zannederek alıp yemesi ve bu yüzden manevi derece kaybına uğrayıp, kıldığı namazlardan huzur duymamasına dair menkıbe vera konusu için iyi bir örnektir.
Manevi gelişmenin bir yolu da maddi konularda titizlik göstermekten geçer.Bazı sufiler”Veradan daha kolay bir şey yoktur, tereddüt duyduğum konularda fedakarlığı seçerim  ve onu terk ederim.”derler. Hz.Peygamber (sav)”İnsanlar fetva verse de sen gönlüne danış, fetvayı kalbinden al”buyururken bu gerç eği vurgular.
Sonuç olarak vera konuşmada, yemede ,içmede, kullanılan eşyada ,doğru,saf,temiz,ve helal olanın peşinde bulunmaktır.Hatanın küçüğü büyüğü olmaz.Küçük hataları önemsemeyen, zamanla büyük hatalara düşer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder