28 Kasım 2017 Salı

EN BÜYÜK GÜNAH "BEN GÜNAHSIZIM DEMEK"/TEVBE

Tövbe tasavvufi makamların başlangıcı ve müridliğin ilk adımıdır.Tövbe sözlükte dönmek(rücu)demektir.Kötü'den iyiye, masivadan Hakk'a dönmektir.Tövbe bir iç mücadelesidir, soylu bir harekettir.İnsan olmanın bir sonucudur.Ezelde verilen "Evet Rabimizsin"(Kalu bela, Araf 7/172) sözünü hatırlamak, onun gereğini yerine getirerek Rabbine dönmektir.
Kur'an da tevbe kelimesi sıkça geçer.Müminlerin tevbe etmeleri ısrarla istenilir."Ey iman edenler.Samimi bir tövbe ile (nasuhtevbesi) Allah'a dönün.Umulur ki rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter"(Tahrim 66/8) buyrulur.
Tövbe insan içindir.Meleklerin ve hayvanların tövbeyle ilgisi yoktur.Tevbe kulun gönlünü açıp Hakk7a niyaz etmesi, tıpkı duada olduğu gibi ,O'nunla iletişim kurmasıdır.Bunun için bir aracıya ihtiyaç yoktur.Allah her zaman herkesi görür,işitir ve bilir.
Her seviyede insanın her zaman tevbeye ihtiyacı vardır.Zünnun'i Mısri "Avamın tevbesi günahlardan, havassın(seçkinlerin)tövbesi gafletten olur"der.
Son nefese kadar tevbe etmek mümkündür.Kapı açık bırakılmıştır.
Günahsızım diye bilerek veya bilmeyerek gurura kapılmaktansa , günah işleyip tövbe etmek daha makbuldur.Belki de en büyük günah , ben günahsızım, diye düşünmektir.İnsan hem yüce bir varlıktır, hem deson derece aciz ve zayıftır.Onun üstünlüğü , Rabbini tanıması ve O'na bağlılığı ölçüsündedir.Allah'a kulluk kişiliksiz olmaya yol açmazTövbe, marazi bir suçluluk haleti ruhiyyesini devamlı canlı tutmak değildir.Bu düşünce Hırıstiyanlıktaki "asli günah" anlayışını da kabul etmez.Allah'ın bir ismi de "TEVVAB"dır.O,tövbeleri kabul edendir.
"Bütün insanlar çok hata işlerler.Hata işleyenlerin en hayırlıları tövbe edenlerdir."hadisi şerifi mevcuttur.
"Allah'a yemin olsun ki , eğer sizler günah işlememiş olsaydınız, Allah sizi yok ederdi; günah işleyipAllah'a tövbe istiğfar eden ve Allah'ın da kendilerini bağışlıyacağı bir topluluk getirirdi" hadisişerifinde söz konusu olan günaha teşvik değil,insanın gerçek yapısını , günahsızlığın mümkün bulunmadığını, asıl önemli olanın bir şekilde Allah'a dönmek olduğunu vurgulamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder