9 Kasım 2017 Perşembe

"UUTANMAZSAN DİLEDİĞİNİ YAP" SÖZÜ

İlk peygamberlerdenberi insanlara naklonulan ,İnsanlığın eriştiği ilk nübüvvet sözlerinden biri de ,’Utanmazsan dilediğini yap!’sözüdür.” hadis-i yerifini Ebu Mesud el-Bedri (r.a) rivayet etmiştir.Bu sözün iki anlamı vardır
Birinci anlamı bu sözden kişiye dilediğini yapsın özgürlüğü değil kınama ve yasaklama anlamındadır.Hayası olmayan kişi dilediğini yapar.Çirkin işleri yapmaya engel olan şey, hayadır.
Haya’nın önemi hususunda şu hadisi şerifmevcuttur.
Allah bir kulundan nefret edince ondan hayayı çekip alır.Hayayı ondan çekip alınca  da onunla sadece nefret edilen kişiler karşılaşır.Sonra ondan emanet vasfını çekip alır.Ondan emanet vasfını çekip alınca rahmetini de çekip alır. Rahmetini ondan çekip aldığı zaman İslam bağını da ondan söküp almış olur. İslam bağını da ondan aldığı zaman artık onunla azgın şeytandan başkası karşılaşmaz.”
Haya ve iman yan yanadır.Haya çekilip alındığı zaman diğeri de(imanda)onu takip eder”

Bu sözün ikinci anlamı:”Eğer yapmak istediğin iş , itaat sayılan fiillerden biri ve işlenmesinde de ne Allah’dan ne de insanlardan utanılması gerekmeyen bir iş ise;yahut güzel ahlak ve beğenilen edeplerden biriyse , bu durumda onlardan dilediğini  işleyebilirsin” manasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder