12 Kasım 2017 Pazar

MAL DIŞINDA SADAKA SAYILAN İŞLER

Mal varlığı olmayan fakir müminler,sadaka verdikleri için zenginlere gıpta ederler.Efendimize gelerek:”Ey Allah’ın Resulü! Servet sahipleri bütün ecirleri alıp gittiler.Bizim kıldığımız gibi namaz kılıyorlar, bizim oruç tuttuğumuz gibi onlar da oruç tutuyorlar ve mallarının fazlasıyla sadaka da veriyorlar.” Resulullah (sav) buyurdu ki:
‘AllahTeala sizler için  de sadaka olacak bazı imkanlar sunmamış mıdır? Her bir teşbih(sübhanallah demek) bir sadakadır.Her bir Tekbir (Allahü Ekber demek)sadakadır.Her bir hamd (Elhamdülillah demek=)sadakadır.Her bir tehlil (La ilahe illallah demek) sadakadır.Her bir kötülükten alıkoymak sadakadır. Bunun üzerine sahabe-i Kiram,
‘Ey Allah'ın Resulü ! Bizim cinsel arzusunu giderdiği halde onun için mükafat mı vardır? Diye sordular.Buyurdu ki:
Ne dersiniz,eğer o kişi arzusunu haram yoldan giderseydi onun için günah söz konusu olmaz mıydı?İşte arzusunu helal yoldan giderdiği takdirde de onun için sevap hasıl olur.”

Başkalarına yararlı olan sadakalar (mal dışındakiler) İyiliği emretmek,kötülükten sakındırmak,faydalı ilim öğretmek,Kuranı Kerim okutmak,zarar veren şeyleri yoldan kaldırmak,insanlara yararlı olmak için çalışmak böyledir.Güzel söz sadakadır.İnsanlara güleç yüzle selam vermek sadakadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder