15 Kasım 2017 Çarşamba

GERÇEK ZÜHD

 Sehl b.Sa’d es-Saidi (r.a) şöyle rivayet eder:
“ Adamın bir geldi ve şöyle dedi:
‘Ey Allah’ın Resulü ! Bana öyle bir iş göster ki onu işlediğim zaman beni hem Allah sevsin hem de insanlar! Efendimiz buyurdular ki:
Dünyaya karşı zahid ol ki Allah sen sevsin.İnsanların elinde bulunanlara karşı zahid ol ki insanlar seni sevsin.”
Dünyaya karşı zühd,Allah Teala’nın kuluna muhabbetini gerekli kılan haslettir.İkincisi ise insanların elinde bulunana karşı zühd olup bu da insanların sevgisini kazandıran haslettir.            
Dünyaya karşı zühdü ifade buyuran ayetler:
1.Fakat siz(ey insanlar) dünya hayatını tercih ediyorsunuz.Oysa ahiret daha hayırlı daha devamlıdır.(Ala suresi 87/16-17)
2.“Siz geçici dünya malını istiyorsunuz.halbu ki Allah(sizin için)ahireti istiyor.”(Enfal 8/67)
3. “Derken Karun,ihtişamı içinde kavminin karşısına çıktı.Dünya hayatını arzulayanlar , ‘Keşke Karun’a verilenin benzeri bizim de olsaydı;doğrusu  o çok şanslı ! ‘ dediler.Kendilerine ilim verilmiş olanlar ise şöyle dediler:’ Yazıklar olsun size! İman edip iyi işler yapanlara göre Allah’ın mükafatı daha üstündür.Ona da ancak sabredenler kavuşabilir.’ Nihayet biz, onu da sarayını da yerin dibine geçirdik.Artık Allah’a karşı kendisine yardım edecekavanesi olmadığı gibi , o, kendini savunup kurtarabilecek, kimselerden de değildi.
Daha dün onun yerinde olmayı isteyenler, ‘Demek ki Allah rızkı, kullarından dilediğine bol veriyor, dilediğine de az.Şayet Allah bize lütufta bulunmuş olmasaydı, bizi de yerin dibine geçiriridi.Vay! Demek ki inkarcılar iflah olmazmış!’ demeye başladılar.
İşte ahiret yurdu! Biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu arzulamayan kimselere veririz.(En güzel) akıbet takva sahiplerinindir.”(Kasas 28/79-83)
4. “Allah dilediğinerızkını bollaştırır da daraltır da.Onlardünya hayatıyla şımardılar.Oysa ahiretin yanında dünya hayatı, geçici bir faydadan başka bir şey değildir.”(Rad 13/26)
5. “Onlara de ki:Dünya menfeatı önemsizdir, Allah’dan korkanlar için ahiret daha hayırlıdır ve size kıl payı kadar haksızlık edilmez.”(Nisa 4/77)
6. “O iman eden kimse:Ey kavmim, dedi, siz bana uyun, sizi doğru yola götüreceğim. Ey Kavmim! Şüphesiz bu dünya hayatı,geçici bir eğlencedir.Ama ahiret, gerçekten kalınacak yurttur.”(Mümin 40/38-39)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder