1 Haziran 2020 Pazartesi

BUGÜN GERÇEKLERİ KONUŞMAK

Bugün iki şahıs hakkında gerçekleri söylemek güçtür. Bunlar Sultan 2.Abdülhamit ve diğeri M. Kemal Paşa'dır. Zira her ikisi hakkında yazılanların kahir ekseriyatı yalandır. Bu yalanlar Sultan Abdülhamit'in aleyhinde, diğerinin lehinde vaki olmuştur. M. Kemal'e alakalı gerçekler hususunda eğriyi doğrudan ayırma güçlüğünün altında yatan koruma kanunudur.
Ancak bu iki şahsiyetle alakalı olarak en üst perdeden bakanlar muhataplarının biren "vazifeli" olmasından dolayı suskundur. Sultan Abdülhamit Han, artık zamanın değişmekte olduğunu görmüş ve kader sırrına itiraz etmemiştir. M.Kemal ise "vazifeli" olup, bu şer şeklinde tecelli etmiştir. Bunun sebebini belki 100 sonrası olan bugünlerde anlamak mümkün olacaktır.
Satranç oyununda maksat rakibin şahını mat etmektir. Şah mat olursa geride ne kadar oyuncu olursa olsun oyun kaybedilmiştir. Satranç oyunundaki şah, bir milletin münevverleridir. Düşman o münevverleri ele geçirdiğinde iş bitmiştir. Bu münevverler ya baskı ile yahutta aldatılarak kendi taraflarına çekilir. Baskıyı kabul etmeyenler ise terki vatan ederler. Yahut evlerine kapanıp hiç dışarı çıkmazlar. Şapka devriminde, başlarındaki sarıktan vazgeçmemek, şapka takmamak için hayatının sonuna kadar evinden dışarı adım atmamış insanlara rastlanır. O zaman şapka giymemek kelle alırken 100 yıl sonra kanun halen mer'i olduğu halde uygulanmamaktadır ve bundan dolayı da adli hiçbir takibat yoktur.
Biz yüzyıl öncesini bugünün şartlarına göre değerlendirirsek hata ederiz. Amma, yüz yıl sonra kim rahmetle, kim nefretle anılmakta ise şahsiyetleri buna göre değerlendiririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder