26 Haziran 2020 Cuma

FECİ AKİBET

İstiklal mahkemesi üyelerinden Ali Saib (Ursavaş) kara vicdanlı birisi idi. Mustafa Kemal'e hazırlandığı iddia edilen bir suikast tertibi içinde olduğu suçlamasıyla tevkif edildi. Halbuki suçu yoktu. Ancak bu kişi Şark İstiklal Mahkemesinde vazife yaparken bazı kaçakçılık işine karışmaktan ve maddi menfaat sağlamaktan zanlıydı. Atıldığı zindan da bir böcek kendisini sokup zehirledi, bacağı kesildi. Sefil bir şekilde kalan hayatını tamamladı.
İstiklal mahkemelerinde yargılanan insan sayısının 80.000 'i aştığı söylenir. Tutulmayan kayıtlar nazara alınırsa bu sayı daha yüksektir. İdamlar, müebbetler ve kürek cezaları v.s düşünüldüğünde Bazı insanlar aylarca zindanlarda tutulup suçsuz yere süründürülerek korkutulup sindirilmiştir.
Şeyh Said hadisesi tamamen din endişeli bir hareket olup resmi ideoloji bu hareketi muhaliflerin tasfiyesi  ve laik değişimlerin başlamasına vesile addetti.
Doğudaki hadiselerde 20.000 den fazla insan isyancı diye öldürülmüştür.1927 de 1500 den fazla Kürd ailesi batıya sürgüne gönderilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder