23 Haziran 2020 Salı

KUDÜS HALKINA VERİLEN "EMAN"

Hazret-i Ömer efendimizin hilafeti zamanında Yermük savaşında Bizans mağlup edilmişti. Akabinde Humus v.s fethedildi ve Kudüs kuşatıldı. Halk kendilerine eman verilmesini diledi. Halife Ömer efendimiz Medine'de yerine Hz. Ali Efendimizi halife bırakarak Kudüs'e geldi. Kölesi ile ortaklaşa bindikleri deve ile Kudüs'e geldi. Kendisini karşılayan Halid Bin Velid'in ipekli gömlek giymesinden dolayı onu azarladı. Kudüs halkına istediği emannameyi imzaladı. Bu emanname şöyle idi:
"Bismillahirrahmanirrahim
Bu ahidname, Müminleri emiri ve Allah'ın kulu Ömer'in İlya (Kudüs) halkına verdiği bir emandır. Onların, canlarına, mallarına , kiliselerine , haçlarına, hastalarına sağlamlarına ve bütün fertlerine verilen emandır. Kiliselerinde oturulmayacak ve yıkılmayacak, içlerindeki haç, tasvir ve diğer eşyaya dokunulmayacak, kimse dini inançları için zorlanmayacak, zarar verilmeyecek ve onlarla beraber Kudüs'e Yahudi yerleştirilmeyecek.
Buna karşılık Kudüs halkı, diğer şehirler gibi cizye verecek ve orada bulunan Rum ve Sus halkı çıkarılacak ancak onlar gidecekleri yere kadar canları ve malları korunacaktır. Burada oturmak isteyenler, Kudüs halkı gibi emniyette olacak ve cizye verecek. Burada kalıp hasadını almak isteyen de hasadını alacak ve malını satmak isteyene gerekli kolaylık gösterilecektir. Bu, Allah'ın ve Resulü'nün, halifelerin ve müminlerin Kudüs halkına verdiği bir emniyet akdidir.
Şahidler:Halid bin Velid, Amr bin As, Abdurrahman bin Avf ve Muaviye...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder