26 Haziran 2020 Cuma

SAİD NURSİNİN MUSTAFA KEMAL'E KARŞI ÇIKMASI

Said Nursi hazretleri Ankara'ya davet edilmişti. Mecliste Hoş geldin töreni düzenlendi. 19 Ocak 1923 de Said Nursi 10 maddelik bir beyanname hazırlar ve dağıtır. Beyanname içindeki dini konular Mustafa Kemal'i rahatsız eder. Mecliste 50-60 milletvekilinin bulunduğu bir ortamda karşılaşırlar.Mustafa Kemal:"Sizin gibi kahraman bir hoca bize lazımdır; sizi yüksek fikirlerinizden istifade etmek için buraya çağırdık. Geldiniz, öncelikle namaza dair şeyler yazdınız, aramıza ihtilaf verdiniz"
Bu söz üzerine, Bediüzzaman, bir kaçmaklı cevap verdikten sonra şiddetle ve hiddetle iki parmağını ileri doğru uzatarak:Paşa Paşa! İslamiyet'te, imandan sonra en yüksek hakikat namazdır. Namaz kılmayan haindir, hainin hükmü merduddur (Kovulmuştur, reddedilmiştir)"der.
Said Nursi Mustafa Kemal'le görüşmeleri sırasında yaptığı bazı tekliflerin kabul edilmesine rağmen, hiçbirin tatbik sahasına konulmadığını ve kendisinin bu yolla meşgul edildiğini görünce 1923 ortalarında Ankara'dan ayrılıp Van'a hareket eder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder