22 Haziran 2020 Pazartesi

YAŞANAN GARABETLER

Saltanat kaldırılıp Cumhuriyet ilan edilmiş akabinde hilafet kaldırılmış ve sonraki süreçte Anayasa'dan "Devletin dininin İslam olduğu" maddesi çıkartılıp mukaddesata ilişkin ne varsa inkılaplar yoluyla ortadan kaldırılmıştı. Bu süreçte otoriteye yağ çeken, devrim konusu konularda aşırılığa giden insanları otorite hep makam sahibi yapmıştır. Anlatılan şu hadiseler garipliklerden bir tanedir.
Mustafa Kemal, Konya da Alaattin Tepesinde bulunan Halk fırkasının geniş salonunda Konya'nın ileri gelenleri ile toplantı halinde şikayet dinlemektedir. Halk vaki kuraklık nedeniyle buğday fiyatlarındaki düşüşten şikayetçi, sulama ihtiyacından, şundan bundan bahsetmekte idiler. Uzaktan bir ses :"Paşa hazretleri müsaade buyurur musunuz? dedi.
Toplantıdakiler başlarını çevirir, orta yaşlı bir zat ayağa kalkmış söz için müsaade ister. İnsanlar bu kişinin söyleyeceklerine meraklanırlar. Zira ya Ziraat Bankasının uygulamasından yahutta vergilerden şikayet edecektir, belki de hükumetin bir yolsuzluğunu dile getirecektir. Konya'nın medrese şivesiyle  ve gaynları çatlatarak söz söylemeye başlar:
"Paşa hazretleri, Gonya'nın derdi ne guraklıktır, ne de mahsulün para etmemesindendir. Sayenizde guraklık gider; mahsul para eder; her şey düzelir. Emme, lakin Gonyalıları asıl müteessir eden asıl nokta, biz laik bir hükumet olduğumuz halde, niçin hala camilere ve mescitlere umumi bütçeden tahsisat vererek onları yaşattığımızdır. Gonya halkı bu tahsisatın Halkevleri'ne verilmesini istemektedir.
Yeniden seçilmek isteyen eski bir mebus, eski hoca. Yeniden mebus seçildi ve otoriteyi memnun etmek için Türkçe kelimelerin Arapçadan geldiğini ispat için eser yazmış bir zat!
Bu kişi Naim Hazım Onat  isimli kişidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder