19 Haziran 2020 Cuma

TERSİNDEN TEKRARLAR

Bir oluşun başı ile sonunu layıkıyla tefrik etmek dikkatli bir takibin neticesidir. Her şey kemale varıp dönüşe geçtikten sonra, yükselirken takip ettiği seyri, bir kere de tersinden tekrarlayarak sukut eder. Bu bir hilkat ve tabiat kanunudur.
Yükseliş ve Düşüş de dümdüz bir çizgi olarak ortaya çıkmaz. Mevsim kışa yaklaşırken aldatıcı bir yaz günü yaşayabilirsiniz. Amma bu çok sürmez. Bir kaç gün sonra mevsimin tabi seyri kendini belli eder,sıcaklık düşmeye başlar. İlk baharda bunun aksine bir tecelliye şahit olabilirsiniz.
Bu alem zıtlıkların teşhir yeridir. Zıddı olmayan bir varlık ,bir keyfiyet bizim idrak çevremizde yok demektir. Zira kavranamaz. Zıtların kaderleri birbirinin tamamıyla tersidir. Biri için olan lütuf diğerine kahırdır. 1071 Malazgirt zaferi ile yükselişe geçen Müslümanların bu yükselişi 1839 Tanzimat ilanına kadar sürmüştür. Bu tarih İman ve İslamın düşüş çizgisinin resmi başlangıç tarihidir. Bu tarihten 1924 yılında hilafetin ilgasına kadar iman namına sükut, küfür namına ise  yükseliş devam etmiştir. Bu süre içinde gelen büyük ve ileri görüşlü şahsiyetlerin mukavametleri umumi cereyanları durduramamıştır. Sultan Abdülaziz, Abdülhamid ve hatta Vahdeddin'in konumu budur.
1924 de başlayan imanın temsil planındaki düşüşü, küfrünse yükselişi 1930 Menemen hadisesi ile kemale ermiştir. Her kemalin bir zevali olacağı için 1950 seçimleri ile İslamın yükselmesi başlamıştır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder