12 Haziran 2020 Cuma

HİLAFET TAYİNİNDE USULLER

Resulullah Efendimiz (sav) Devlet Başkanı idi. Ancak kendisinden sonrası ile alakalı olarak bir kimseyi sarahaten tayin ve teklif etmemişti. Hz. Ebubekir efendimiz ise kendinden sonra halife olacak kimseyi vasiyet yazdırarak Hz. Ömer olarak tayin etmişti. Hazret-i Ömer efendimiz ise bıçaklı yaralanması akabinde namaz kıldırmak üzere Abdurrahman b.Avf'ı yerine namaz kıldırmaya tayin etmiş, yeni halifenin aşeri mübeşşere(cennetle müjdelenen on kişi) arasında seçilmesini istemişti. Bu vakte kadar hayat sağ kalan sekiz kişi vardı. Abdurrahman b. Avf hakem olmakla kendisini istinkaf etti. Geriye yedi kişi kalmıştı. Bu kişilerden biri uzun bir seyahatta idi. Geriye altı kişi kaldı. Hz. Ömer ekseriyet olsun diye oğlu Abdullah'ı teknik bir zarurete binaen ve aday olmama koşulu ile bu heyete dahil etti.
Toplanan heyette "aday olmak isteyen" olup olmadığı sorulunca üç kişi "Ben namzed değilim" dedi. Geriye üç kişi kalmıştı. Abdurrahman b.Avf, Hz.Ali, Hz.Osman. Abdurrahman bin Avf:Ben de namzet değilim, siz ikiniz kalıyorsunuz. Beni aranızda hakem tayin eder misiniz? diye sordu. Her iki sahabe kabul ettiler. Hz.Abdurrahman Medine çarşısına çıktı halkın nabzını tuttu. Bu yoklamada İbni Kesir'e göre halk Hz. Osman'ı ekseriyetle tutmuşlardı. Abdurrahman b Avf tekrar, Hz.Ali ve Hz. Osman Efendilerimizle görüşüp onlara "Şayet seni seçmezsem, sen bunu gönül rızası ile kabul edip seçtiğim kimseye biat eder misin? diye sordu. Her ikisi de müspet cevap verince sabah namazı mimbere çıkıp:"Dağılmayınız, size halifenin kim olduğunu bildireceğim "dedi. Minberden ve cemaat önünde adaylar hazır olduğu halde her ik adaya şu soruyu sordu:"Şayet ben halife olarak seni seçersem Kuranı Kerim ve Hz. Peygamberin sünnetine ve Hz.Ebubekir'in ve Ömer'in tatbikatına uyacağınıza söz verir misiniz? sorusunu surdu.
Hz. Osman kayıtsız ve şartsız "Evet " dedi. Hz. Ali efendimiz:Kur'ana ve Hz. Peygamber sünnetine "evet", fakat Ebubekir ve Ömer'in tatbikatına uymaya mecbur değilim. Ben de müçtehidim. Her hususta onlara uymaya mecbur değilim" dedi.
Abdurrahman b Avf  Hz.Osman'ı seçtiğini bildirince Hz.Osman'a mimberde ilk biat eden Hz.Ali efendimiz olmuştur. (Hazreti Abdurrahman hazretleri, kamuoyu araştırmasında Medine'de bulunan yaşlı, genç, alim, cahil, tüccar, sanatkar, Medine'de geçici oturan Yabancı Müslümanlar, ordu kamotunları ile de görüşmüştür)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder