17 Haziran 2020 Çarşamba

SULTANLARLA OTURANLAR

Hadis-i şerifleri tasnif eden alimler, ravileri o kadar incelemişler ki bu raviler içinde Sultanla(Halife) yahut halifenin valisiyle oturmuşlar olan kimseleri hoş görmemişler ve bu şahısların rivayetlerini kabul etmemişlerdir.
Siyasiler ve raviler arasındaki ilişkiler nedeniyle ortaya dört grup çıktı. Birincisi Hariciler. Bu ekol insan öldürmeyi mahkeme kararından çıkartıp kişilerin iradesine teslim etmiş kişilerdir. Radikal gruptur. Hadisi şerifleri ve Kur'an ayetlerini evirip çevirdiler. İktidar oldukları zaman istedikleri kötülükleri icra ettiler.
İkinci gurup Şiilerdir. Uydurma hadisten uydurma ayete kadar her şeyi saptırmışlar ve İslam'ı bir aileye mensup kılmadır. Radikal bir gruptur. Uydurma hadislerin büyük bölümü Şii kaynaklıdır.
Üçüncü fırka Mürcie fırkasıdır. Allah'ın tehditlerini sembolleştirirler. En büyük tehdit Cehennem olup, bu grup cehennem korkusunu tehditten çıkartıp basitleştirirler. Bu grup islamın haramlarını basitleştirme hareketidir. Dördüncü gurup muteziledir. Bunlara göre Allah vardır, büyüktür, cennet cehennem vardır amma dünyayı insanın aklı idare eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder