22 Haziran 2020 Pazartesi

ZARARI KİM TAZMİN EDECEK?

Yoksul birisi, dağdan odun toplayıp şehirde satmak için komşusunun eşeğini ödünç aldı. Fırsatını bulan eşek kaçtı bu esnada bir kurt eşeği yalnız bulunca parçalayıp yedi. Sonraki gün eşeğin sahibi, eşeğin değerini adamdan istedi. Çıkan ihtilaf üzerine her ikisi Hakimin huzuruna çıktılar. Ona "bunun bedelini kim ödemeli?"diye sordular.
Hakim dedi ki:"Kim bu kurdu aç bir halde sahraya bırakmışsa o ödemelidir. Şüphesiz bu suçun cezasını o çekmeli. Her ikiniz de bedelinizi ondan isteyin."
Mısır'da bir kıtlık baş gösterdi. Ekmeksizlikten halk kırılmaya başladı. Tesadüfen bir meczubun yolu o beldeye çıktı, ölen insanları gördü. Kafasını gök yüzüne kaldırdı :"Ey dünyanın ve dinin tek sahibi. Madem ki bunlara verecek rızkın yoktu, bari az yaratsaydın."
Bir meczubu çocuklar taşlamaktaydılar. O biçare çocuklardan kaçıp bir viraneye sığındı. Hava karanlıktı aniden kuvvetli bir dolu yağmaya başladı. Dolu taneleri meczubun başına çarpmakta  idi. Biçare, başına çocuklar hala taş atıyor zannı ile küfürleri sıralamaya başladı. Rüzgar aniden viranenin kapısını araladı ve çakan şimşek içeriyi aydınlatınca kafasına çarpan şeylerin taş olmayıp dolu olduğunu anladı ve kötü küfürler ettiğine pişman oldu.
Dedi ki:"Ya Rabbi ! Bu külhan karanlıktı. Fark edemedim yanıldım. Her ne dediysem kendime dedim.
Aşık ve meczup sözlerinden mazurdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder