22 Ağustos 2020 Cumartesi

FITRİ TEMAYÜLLER VE TERBİYE

Fıtri temayüller üzerinde hiçbir tesiri olmasaydı lügatlerde "terbiye" diye bir kelime bulunmazdı. Buna göre, doğru terbiye, fıtri temayüllerin müspetlerini geliştirmek, menfi olanlarını da köreltmeye çalışmaktan ibarettir. Yanlış terbiye de bunun aksini yapmaktır.
"Bir dağın yerinden oynadığını işitseniz, inanınız. Fakat bir insanın ahlakını değiştirdiğini duyarsanız inanmayınız"şeklindeki hadisi şerifle "Ahlakınızı güzelleştiriniz ", " Allah'ın ahlakı ile ahlaklanınız" hadisleri arasında çelişki yoktur. Zira birinci hadis-i şerifte kastedilen fıtri temayüllerin izalesi yani büsbütün ortadan kaldırılması asla mümkün değildir.Keza bu temayüller üzerinde içtimai muhit, iklim, gıda, aile çevresi ve maruz kalınan terbiye ile menfi temayüllerin itidal noktasına getirilmesi her zaman mümkündür. İslam fıkhına göre bu temayüllerin ifrat ve tefritleri rezillik, vasat yani itidalleri ise fazilettir.

1 yorum:

  1. Doğru Allah size o terbiyeyi versin eleştiriye tahammül versin, Müslümanların sevindiği yerde siizn ümmet adına konuşmanızda ilginç, bi müslümanı engellemek ne olaki, siyaset sizin işiniz ise bırakın siyasete girin eğer böyle bir sayfa açıyorsanız siyaset görmek istemiyoruz, yoook siyaset yapıcam diyorsanız başka bir blog AÇIN orda kime ne diyeceksen de kal selametle Allah terbiye versin amiin,...

    YanıtlaSil