22 Ağustos 2020 Cumartesi

DENGESİ BOZULAN TERAZİ:VİCDAN

Her insanın içinde hayrı şerden, güzeli çirkinden, ahlaki olanı böyle olmayandan ayırt eden bir hakime maliktir. Lakin onda ilahi bir mevhibe olarak mevcut bulunan bu meleke de pek çok harici tesire maruzdur. Bu müessirlerin menfiliği halinde vicdan terazisinin dengesi bozulur.
"Hayr, nefsin kendisine ısındığı, kalbin rahatlaştığı, yüreğin oturduğu şeydir.Şer de nefsin kendisine ısınamadığı, kalbin mutmain olmadığı,"içinde tereddütler ve ızdıraplar husule getiren" şeydir. Her ne kadar müftüler hilafına fetva verseler de.."(Ahmet B.Hanbel Müsned)
Vicdanın hükümlerinin her zaman doğru olduğunu iddia edebilmek için de fıtratını muhafaza etmiş bulunması şarttır. Böyle olmazsa sonuçlar insanı şaşırtabilir. Batıl itikatlar, fena adetler, cehalet, kötü alışkanlıklar, fena arkadaş ve fena muhitlerin muzır tesirleri infialler, teraziyi bozan harici unsurlardır. Bunlarla zayıflayıp körleşen vicdan hak ve batıl hususunda yanlış hükümler verir, verdiği hükümler hakikate mutabık düşmez, böyle bir vicdan ahlaki vazifelerin murakıbı ve müeyyidesi olmaz.
Vicdanın hükmünde aldanmamak için yolunu aydınlatan ve kendisini irşad eden manevi bir ışığa muhtaçtır ki o da menbaı uluhiyet olan dindir. Kutsi bir varlığa dayanan vicdan tam bir ölçü, ahlaki vazifenin murakıbı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder