9 Ağustos 2020 Pazar

İSLAM SALTANATI MEN ETMEKTE MİDİR?

İslam saltanatı ne emreder ve ne de men eder. Zira O, idarede şekil hususunda ümmeti serbest bırakmıştır. Bunun manası, siyasi idare şeklinin maslahata, yani ahvalin gereğine göre gerçekleştirilmesi hakkında sarih bir cevazdır.
Saltanatın, İslam tarihinde men edilmemiş olduğuna dair, bu idare tarzına muarız olan şiilerin kendilerine metbu addettikleri Hz.Ali efendimizden bir misal:
"O büyük sabiye vefatı yaklaştığı vakit sorarlar:
-Senden sonra Hazreti Hasan'a biat edelim mi?
O da :"Bunu size ne emrederim ve ne de men ederim"buyurmuştur.
İslamda saltanat, yani devlet reisliğinin babadan oğula geçmesi men edilmiş olsaydı Hazreti Ali böyle karşılık vermezdi.
Doğrusu şudur ki :İslam da siyasi sistem olarak "şekil" değil, "ruh" veya "muhteva" emredilmiştir.Buda dört amir hükümde tezahür eder:
1- Ahkamı şeriyyenin tenfizi(Yani şeriat hükümlerinin fiilen tatbiki)
2-Emanetin ehline tevdii(Yani umumun iktidarının kullunalımasını icab ettiren mevki ve memuriyetlere adam tayininde ehliyete itibar olunması.
3-Şura ile karar verilmesi(Bunları yerine getiren bir siyasi kadroya karşı , idare edilenler için de bir dördüncü şart olarak
4-Biat gereklidir.Yani vacibdir ki, bu da munzam bir "seçim" demektir.
Yukarıda şartları haiz olan bir idare ne suretle işbaşına gelmiş olursa olsun, ona itaat, ümmet  için vacibdir. Hatta kılıç zoruyla işbaşına geçmiş olsa bile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder