23 Ağustos 2020 Pazar

EFENDİMİZİN EVLİLİKLERİNDEKİ HİKMETLER

Efendimiz (sav) 'in birden fazla annemizi nikah etmesinin sayısız hikmetleri  mevcuttur.
1-) Mekke döneminde efendimiz tek evli idi. Mekke döneminde itikadi ayetler nazil olmuştu.Medine döneminde ise ahkam(muamelat) hükümleri inzal olmuştu.Bir Haya örneği olan Efendimiz kadınlara ait hususi halleri insanlara anlatamazdı.Hanımları anlatmıştır. Hz.Aişe validemizden 2210, Ümmü Seleme validemizden 378 hadisi şerif rivayet edilmiştir. Efendimiz edeben kadınların sorduğu sorulara üstü kapalı cevap verse idi fıkhi bilgiler tam manasıyla anlaşılamazdı.
2-) Bazı evlilikler kavim ve kabilelerle akrabalık tesis edip onları İslam'a çağırma amaçlıdır. Mesala hicretin 5 nci yılında Mustalik Kabilesi'nin Medine'ye tecavüz için hazırlık yaptığı haberi üzerine bu kabile üzerine yürünmüş,onlardan pek çok esir alınmıştı.Kabile reisinin kızı Hazret-i Cüveyri'ye ye efendimiz evlilik teklif etti.Annemiz kabul edince bu evlilik gerçekleşti,sahabe Efendimizin hanımının kabilesine ait bir esiri elde tutmaktan haya ettiği için bu evlilik nedeniyle tüm Mustalik esirleri serbest bırakıldı."Kavmi için Cüveyriye'den daha hayırlı bir kadın görmedik.O'nun sebebiyle Beni Mustalık'tan yüz hane halkıazad olundu" sözünü Hz.Aişe annemiz söylemiştir.Çünkü Araplar, akrabalık hususuna çok önem veren bir toplumdur.
Keza Yahudi asıllı Safiyye validemizle evlilik benzer sebebledir. Medine halkı ile Yahudiler arasındaki husumeti asgariye indirmiştir. Ebu Süfyan'ın henüz Müslüman olmadığı bir zamanda O'nun kızı Ümmü Habibe validemizle evliliği de bu kabildendir.
3-) Bir diğer fazla evlenme sebebi araplar arasındaki batıl ananeleri ortadan kaldırmaktır. Halasının kızı Zeynep Binti Cahş'la evliliği bu kabildendir. Efendimiz bu validemizi önce azadlı kölesi Hazreti Zeyd ile evlendirmişti."Hala kızını bir eski köleye mi layık görüyorsun?" diyerek serzenişte bulunmuştu. Bu evlilik devam etmedi. Boşandıktan sonra efendimiz (Sav) hala kızının hatırını hoş etmek için onunla evlenmiştir.
4-) Vefa duygusu ve merhamet duygusuyla yaptığı evlilikler vardır. Habeşistana hicret eden ve orada kocasını kaybeden Zeynep Binti Huzeyme,Hazreti Sevde ve Ümmü Seleme annemizle yapılan evlilikler bu kabildendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder