25 Ağustos 2020 Salı

BİRBİRİNE KARIŞMAYAN SULAR

Kur'an-ı Kerimde Furkan suresi 53 ayeti ile Rahman suresi 20-21 ayetlerde birbirlerine karışmayan iki deniz ve biri tatlı diğeri tuzlu iki suyun temaslarına rağmen birbirlerine karışmadığı, aralarında kudretten bir perde olduğu bildirilmiştir.
Fiziksel olarak bu hadisenin gerçekleştiği noktaları bilim adamları bu yüzyıldaki teknikle izah etmişlerdir. Hak Teala'nın suya koymuş olduğu bir kanun vardır. Eski insanlar bulu bilemezken bugünün insanı bu hususu yeni keşfetmiştir. Akıcı şeyleri tutan sathi uzama Kanunu gereğince iki akıcı maddeyi birbirinden ayırır. Çünkü bir maddenin çekimi , diğer akıcı maddenin çekiminden farklıdır. Bu yüzden, her akıcı madde, kendi kuvveti gücü içinde kendi bağımsızlığını korur. Kur'an da berzah olarak ifade edilen sudaki sathi uzama veya gerilemedir.
Bu kanunu basit bir misalle bir bardağı ağzına kadar su ile doldurursak ,su bardağın üzerinden muayyen bir miktar yükseldikten sonra taşacaktır. Bunun nedeni su molekülleri bardağın sathında tutunacak bir şey bulamayınca kendi kendini tutmak üzere daha alttaki zerrelere tutunmasıdır. Suyun üzerinde elastiki bir zar oluşur,bu kabuk muayyen mir dereceye kadar suyun bardaktan taşmasına mani olur. Bu da üzerine iğne konulduğu takdirde iğneyi dibe çöktürmeden üzerinde tutabilecek kadar kuvvetli bir kabuktur. Fennin dilinde bu olaya sathi uzama veya gerileme ameliyesi denilmektedir ki, su ile yağın karışmasını önler, tatlı su ile tuzlu suyu birbirinden ayırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder