28 Ağustos 2020 Cuma

EVLİYALAR ÇEŞİTLİDİR

Her taifenin içinde bir seçkin yiğit bulunur ki o, Hakk'ın has ve emin kuludur.
Bu seçkin kişiler(evliya-ı kiram) çeşitli şekil ve görünümde olurlar. Her ne kadar Allah katında hepsi bir ise de bunların bir çokları şeriat ve takva yolundadır, dünya tarlasına ibadet tohumu ekerler. Bir takımı da bunların aksine olarak isyan ve günah yolunu tutmuş görünürler. Zahirleri karanlık, batınları nurludur. Kendini bildirmemek için kılık değiştirerek dolaşan padişahlar gibi. Bulut altında saklanan ay gibi.
Hak teala hazretleri onları sakındığından bu kullarını yırtık, yamalı elbise içinde halktan gizlemiştir.O sultanları, halkın elinden kurtarmak için onlara bazı sevilmeyen huylar verir. Veli olmayanlar onları katiyyen tanıyamazlar.Çünkü Hakk'ın sırlarına mahrem, ancak velilerdir. Çünkü onlar gördüklerinin zahirine bakmazlar, kalbindeki esrara bakarlar.
Cahil halk onların halini inkar ederse  o inkar yüzünden cehenneme giderler.
Cenab-ı Hakk, hayrı şer suretinde göstererek gizler, ta ki halktan gizli tutulsun. Bakarsın bir şahıs sureten çirkin ve hakirdir, lakin manevi değeri abdalanın değerinden ziyadedir. Görüş sahibi olan onun yüzünü görünce canı gönülden ona sevgi bağlar.O surete Hakk'ı aşikar görür. Çünkü kalbinde yakin nuru vardır.Zerre de güneş, katre de ummanı gizlenmiş görür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder