21 Nisan 2020 Salı

EMNİYET KORKUDAN HASIL OLUR

İnsan buhar kazanını icad eder,patlama korkusundan dolayı emniyet mekanizmasını yapar. Silahı imal eder, iradesiz patlama yapmasın diye emniyet kilidi koyar. Emniyet bir korkunun içine gizlenmiştir."Allah'ın alim olan kulları Allah'dan korkar"(Fatır 35/28) ayeti ve "Ben sizin en ziyade Allah'ı bileninizim ve Allah'dan korkanınızım" hadisi şerifi korkmak ile alakalıdır. Peygamber en ziyade korkan ise diğer insanları durumu nasıl olacak? Hak Teala  bu korku içerisinde evliyasına emniyet verir ve onlara korku yoktur der. Herkes bu korkudan dolayı bir şeyleri Hakk yolunda bezl eder. Biri vücudunu, biri malını, birisi canını bezleder. Kimi oruç tutar, kimi zekat verir kimi on rekat kimi yüz rekat namaz kılar. Korku içinde emniyet olduğu gibi mükafat ümidi içinde korku da mevcuttur. Yaptığımız amel karşılığında elde ettiğimiz mükafat tohumlarının tarlaya ekilmeden bozulma,çalınma riski vardır.Ümit içinde ektiğimiz tohumların topraktan çürüyüp çıkmaması korkusu vardır.
Titanus isimli yahudi beyi, Hz.İsa (a.s) 'ın yerini ihbar etmişti. Gelen insanlar bu beyin evine girdiklerinde o kimseyi Hz. İsa kılığında görüp yakaladılar. Adam "Ben İsa değilim" diye feryad etsede, ellerinden kurtulamadı ve Hz. İsa zannıyla o yahudi asıldı. Hak Teala'nın bu şekilde kahırları da mevcuttur.
Tüccarlar, kar ümidiyle ticarete çıkarlar ama sermayeleri ellerinden gider. Bu ümid içindeki korkudur. Ebrehe Kabe'yi yıkmak için geldi, ki Yemen'de inşa ettiği kendi Kabe'si izzetli ola. Sonuçta Hak Teala ebabil kuşlarını gönderdi, Mekke'nin  ve Kabe'nin izzeti yüz misli arttı, Ebrehe kahroldu....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder