28 Nisan 2020 Salı

RUHANİYET ALEMİ

Bu dünya suret alemidir. Altı cihet dediğimiz (ön-arka -alt-üst,sağ-sol) yönlere bağlıdır. Ruhaniyet aleminde ise bu cihetlerden aridir. Suret alemi bir damla ise ruhaniyet alemi bir ummandır. Ruhi hayvani cesedde bir kibrit alevi gibidir ve nihayetinde söner. Ruhi insani alemi bakidir, sönmez. Ruhi insani yolunda ittifak, ruhi hayvani yolunda tefrika(ayrılık) vardır. Ruhi hayvani cisimler adedince, ruhi insani ise güneş gibi tektir.
Hak Teala :"Beni zikredenin celisi(arkadaşı-birlikte olanı) olurum" buyurur. Eğer bir kimsenin ruhu Hakk'dan gafil ve kalbi masiva ile meşgul olup, dili  "Allah" dese, Hak onun dilinin celisi olur, ruhunun celisi olmaz ve eğer ruhu ile ses ve harf olmaksızın "Allah" derse onun hem kuvvai ruhaniyyesinin ve hemde kuvvai cismaniyyesinin celisi olur. İnsanı Kamilin tavassutuna müracaat eden ve onun sayesi ne giren kimse ağzını ve dudağını kıpırdatmaksızın ruhu ile Allah'ın ismi şerifini zikreder.
Ömür tohumunu dünya işlerine sarf eden kimse çorak toprağa yapılan bu ekimden dolayı helak olur. Dünya bir ticarethane gibidir ve insanın ömrü, bu ticarethanenin en büyük sermayesidir. Ömür sermayesini dünya zevkine harcamak gabin denilen aldanmanın en büyüğüdür. Gül verirsin diken karşılığında.
"Hidayeti verip , delaleti satın alan kimseler ticaretlerinde kar etmediler ve onlar doğru yolu bulmadılar"(Bakara 2/16).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder