22 Nisan 2020 Çarşamba

100 YIL ÖNCESİ

İlk meclis Anadolu insanını mozayiği idi.Kurtuluş savaşına aktif katılıp , risk alan ve hayatını hiçe sayan inanmış insanları bünyesinde barındırıyordu.11 Nisan'da toplanan vekiller,Meclisin 22 Nisan'da açılmasına karar vermişlerdi.Ancak Cuma gününün kutsallığından yararlanmak için açlış 23 Nisan gününe kaydırıldı.Hacı Bayramda Cuma namazı kılındı,Sancak ve Sakalı şerif ziyaret edilerek, kesilen kurbanlar eşiğinde meclis açıldı.
Meclis başkanlığı için yapılan oylamayı Mustafa Kemal bir oyla kazandı.109 oy Celaleddin Arif Efendi   ,110 oy Mustafa Kemal'e çıkmıştı.
Çok zaman geçmedi bir kaç ay içinde muhalif olduğu için  Mustafa Kemal mebus Ali Şükrü’yü Topal Osman’a öldürtmüş, cinayet meydana çıkarılınca Mustafa Kemal yakalanıp tevkif edilmek ve hattâ yalnız böyle bir teşebbüsün vücuda gelmesi korkusuyla Meclisi tehdit ile feshetmiştir.”
İkinci meclisi ise istediği kişilerden oluşturarak İstiklal mahkemelerini kurup devrimleri yaptı,
Birinci Meclisde hilafete bağlılık tutumu sergilenir.Bu dönemde “Saltanat” kaldırıldığında güçlü bir şekilde “Hilafete bağlılık” tutumu sergilenir.
Savaş sonrası askeri açıdan eli güçlenen Mustafa Kemal, muhalifleri tasfiye eder ve İkinci meclis sürecini başlatır. İkinci meclisin ilk toplantısı 11 Ağustostadır ve ilk iş olarak 23 Ağustos 1923’te Lozan anlaşmasını onaylar.
Cumhuriyet ilan edilir, hilafet kaldırılır ve istiklal mahkemelerinin kıyım süreci başlar.
Bundan sonraki süreçte artık “tek adam”ın sözü geçer.
Devrimler, isyanlar, zorunlu iskânlar, ıslahat planı adı altında yapılan tahribatlar…
Evet, 23 Nisan, “Birinci meclis”in yüzüncü yıldönümüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder