28 Nisan 2020 Salı

EVLİYALARIN CİLVESİ

Sümbül Sinan hazretlerinden sonra posta Merkez Efendi hazretleri oturmuştu.Yavuz Selim camisinde vaaz ettiği esnada gözünü yumarmış. Bahsettiği konulara cemaatin kalbi dayanmaz imiş. Hazret gözünü yumarak vaaz ettiğinden camideki tüm cemaat gitmiş. Ancak hazret devam ediyor. Caminin bakıcısı (kayyımı) hazretin yanına gelerek "Efendim cemaat kalmadı" diye arzı keyfiyet edince, gözlerini açmış:"Behey a'ma! bir kerre şu duranlara baksanıza. Bunlar melaike değil midir?" deyince kayyumun keşfi açılmış ve camideki melekler ordusunu müşahede etmiş.
Topkapı surlarının dışında Merkez efendi dergahında vazife yaparken Seyyid Nizamoğlu hazretlerinin hicazdan İstanbul'a gelmesi nedeniyle onu karşılamış görüşmüşler. Hazreti Seyyid Nizam, Hz.Pir'e hitaben "Kabeyi tavaf ederken ve Arafata giderken bizimle beraberdin. Ruhani kuvvetle varıp tayyi mekan ettiniz. Siz hakikatte hacısınız. Biz fakirler, para sarf edip gittik, tavaf ettik" buyurmaları ile Hz. Merkez, bu sözü söylememesini ve kendisini aleme faş etmemesini, yoksa o da kendilerinin velayetini ve ahvalini aleme faş eyleyeceğini bil-beyan ricada bulunmasıyla birbirlerine sarılıp öpüşmüşlerdir.
Hazreti Merkez, fareler bile bizden incinmesin deyu dergahta kedi beslemez imiş.
Sultan Abdülhamit han, Fatih'in türbesine gümüş şebeke yaptırdığında, Fatihin üzerindeki sedef işlemeli ceviz şebeke Hz. Merkez'in sandukasının etrafına konulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder