22 Nisan 2020 Çarşamba

CİSMANİYET ALEMİNİN KURALLARI

Bu alemde, birisini yönetici ve efendi görürsen bil ki o hale gelebilmek için bir yöneticiye ve efendiye hizmet etmiştir ki sonunda o makama ulaşsın. Bu alemde umumi kaidedir:Her kim bir muradını elde etmek istedi ise, bu muradına vüculden evvel mutlaka bir kaydın ve esirliğin mahbusu olur. Bu alemde Reis olmak isteyen, kendinden evvelki reislerin emrine muti ve esiri oldu sonra terakki ederek reis oldu.
İnsanda böyledir. Eğer insanı Kamil gibi hür  ve kamil olmak isterse önce insanı kamilin esiri olarak suret ve cisim kaydından kurtulacak sonra hür olacak.
Dünya kitabında işler terstir. Dünya bendesinin ve esirinin adı  bu dünyada efendi olmuştur. Riyaset elden gitmesin diye kardeşlerini, babalarını öldüren insan örnekleri vardır. Bu tipler, şiddetli derecede dünyanın esiri oldukları halde, halk onlara "efendimiz" diye hitap eder. Esire efendimiz demek zıttır. Cisim tersine gider. Cesed alemi faniye aşıktır, dakikalık hazzı için ebedi olan ahiret alemini feda eder.
Hazreti Pir Mevlana efendimiz Divanı Kebirde söyler:
Senin ruhunun kuşu yemekten ve imtiladan bu cisim yumurtası igçinde kalmıştır.Bu yumurtadan çık ki, kanatların büyüsün! Oruç safrası gerçi başın sevdasını ve hayalini artırır.Fakat böyle sevda ve hayalden yed-i beyzayı bulurlar.Bir kaç zaman nefsin hazlarını kesersen ruhun hükmüne tabi olarak bu kesafet aleminden azad ve hür olarak yaşarsın.Aksi durumda ise bu tabiat kuyusu içinde mahpus kalarak ömrünü zayi edersin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder