28 Nisan 2020 Salı

EVLİYAYA HÜRMET VE HİZMETİN DÜNYEVİ KARŞILIĞI

Son Osmanlı ser-askerlerinden Rıza paşa, mektebi harbiyyeden mezun olduğunda, Sümbül Sinan hazretlerine olan muhabbetinden dolayı kılıç kuşanma merasimini Hazretin dergahında yaptırmıştı. Bilahare Ser-Askerlik makamına yükselince Hazreti Sümbül'ün kabrindeki demir şebekeyi kaldırıp yerine pirinçten gayet güzel bir şebeke yaptırmış. Dergahın avlusunu parke taşları ile döşetmiş.Sandukayı yenilemiş, hava gazıyla aydınlatma sistemini yaptırmıştı.
Rıza paşa, hükümet inkılabı nedeniyle bu görevden azledildi. Ancak diğer bakanlar gibi hapis ve azaba muhatap kılınmadı. Mesud bir şekilde yaşadı. İsviçre'de dünyayı değişti,cenazesi İstanbul'a getirtildi. Beyazid camiinde namazı kılındı. Vasiyeti gereği Sümbül Sinan Asitanesine nakledilip hazretin türbe duvarının dışına kabri kazıldı. Üzerine gayet güzel bir türbe yapıldı. Hazreti Sümbülün türbesiyle arasında olan duvar kaldırıldı ve bu sebeble Cenabı Sümbülün türbesi yeniden tamir ve tersin edildi. Bu işlemlerden alınacak ibretler şunlardır:
1- Rıza Paşanın Hz.Sümbül'le olan kadim irtibatı, ona dünya saadetini getirmiştir.(Paşa olmuştur)
2-Rıza Paşanın Hz.Sümbüle olan kalbi bağlılığı onu dünyevi ceza ve ezalardan kurtarmıştır
3-Rıza Paşanın, Hz.Sümbüle olan muhabbeti o sultanı tarikatın kabrine yakın olma saltanatını ona vermiştir.
4-Rıza Paşanın Hazretin türbesine hizmeti, Pir'i ziyarete gelenlerin ona da Fatihalar okuması nedeniyle ruhu kesbi rahat eylemiştir.
5-Evliyaullaha hizmet ve bağlılık karşılıksız kalmayıp maddi ve manevi saadetler husule getirdiğine örnek olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder