30 Nisan 2020 Perşembe

ŞABANİYYE'DE ZİKR

Şabaniyyede zikr usulü cehridir. Şabanı Veli hazretlerinin zamanında hangi usulde yapılmakta ise o usulle halen ceryan eder. Şöyledir:
Namaz edasından sonra halka teşkil eder, Şeyh efendi euzü besmele ile Fatihayı okur.Sonra İNNELLAHE VE MELAİKETEHU YÜSALLUNE ALENNEBİYYİ YA EYYÜHELLEZİNE AMENU SALLU ALEYHİ VE SELLİMU TESLİMA) Ahzab 33. ayeti kerimesini okuduktan sonra, toplu olarak " Allahümme salli ala-seyyidina Muhammedin abdike  ve Resulike ve nebiyyike ve habibiken nebiyyil ümmiyyi ve ala-alihi ve sahbihi ve sellim" der. Euzü besmele çekip,"Fa'lem ennehu la-ilahe illallah." demesiyle hazirun kelime-i tevhide, sonra ismi Celal'e, sonra bir müddet ismi Hu'ya devam ederler. Sonra hizb-i zikr başlar.
İşte cezbe ve halat o zaman zuhura başlar.Oturarak ve ayakta zikre devam olunur. Hizb-i zikr odur ki, ehlullahın tarifine göre , zikr tokmağı ile ejderhayı nefsin başını ezmekten ibarettir. Lisandan kalbe intikal eden zikr esnasında kalb nefy-i masiva eder."Ruh, sır, Hafi, ahfa" hızb-i zikrin müsemmasıyla iştigale başlar.Vücudun zikir esnasındaki hareketi pek büyük hikmete müstenittir. Kollar, vücut hareket etmezse sinirler bozulur. Zikre devam imkanı olmaz. Hizb-i zikr aleminde ne sevkler, ne haller huzura zuhura gelir. Lisanı kal onu vasf edemez.

Görüp halat ile devranımız dahl etme ey zahid
Bize nur-ı celil Sultan Şaban-ı Veli'dendir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder