25 Nisan 2020 Cumartesi

DÜNYA BÜYÜKLERE DARDIR

Peygamberler ve veliler'e bu dünya mekanı dardır. Düşünün ışık hızı bir saniye içinde dünyayı beş defa dolaşır. Tüm dünyanın eksenini saniye içinde beş defa kateder. Dünyanın arkasından koşup,nefsani lezzetlerinin artırılmasını dileyenlere için çok geniştir. Çünkü her gün yeni bir zevk keşfindedir. Nihayetsiz alemi keşfetmiş olan evliya, bu dünyadan gitmek ister. Sıkılır. Küçük oyun çocukları toprak üzerinde oynarken küçük taş parçalarından yere kare yaparlar ve yaptıkları bu kareyi kendi evleri sayarlar ve evcilik oynarken komşu çocuğun evine oturmaya giderler.bir metrekare genişlikteki yüzeysel bir sınır onlar için büyük bir evdir ve o eve ait tüm eşyalar küçük birer taş parçasıdır. Büyükler ise bu işe gülerler.
Bu zemin çocuklara beşik gibidir. Baliğlere dar mekan tutar. Kamiller, bu dar olan cismaniyet aleminden bir an evvel kurtulmak ve la-mekan alemine cevelan etmek isterler. Allah Teala bu dünyazeminini çocuklar için "Mehd" yani "beşik" tabir buyurdu. Bu beşik içinde çocuklar üzerine süt, yani türlü türlü lezzetli gıdalar ve meyveler saçtı."Allah Teala  ki, sizin için arzı medh kıldı"(Taha 20-53).
Büyükler, ruhaniyet aleminden bu cismaniyet aleminın tenezzülatına icabatına tenezzül etmişlerdir. Dünyanın çilesini çekmekteki maksatları süluka niyet eden müridlerini nefsaniyet aleminden kurtarmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder