28 Nisan 2020 Salı

SÜMBÜL KOKUSU

Ehli irfan,muhabbet yönünden İstanbul/ Kocamustafapaşa'da mevcut Sümbül Sinan dergahındaki Yusuf Sümbül Sinan hazretlerinin penceresini tam bir teslimeyetle kokladıklarında içeriden sümbül kokusu gelir imiş.
Sümbül Sinan hazretleri ilim tahsili için İstanbul'da bulunurken arkadaşı zaman zaman bir şeyhe gittiğinden ona "Acaib,sen böyle zelle-bend-i sufilerden ne ümid ediyor da gidiyorsun, bizde bilsek" der imiş. Bir zaman sonra arkadaşı ile birlikte yürürken, Cemal Halveti hazretlerine tesadüf ederler, Hz. Sümbül, kim bu? deyince arkadaşı "şeyhim budur" der. Sümbül efendi, Şeyh Cemal-i Halvetiden gözünü alamaz ve takip ederler. Bir camideki vaazını dinlerler. Cenab-ı Cemal:"Talibi müstaiddi mürşide ister istemez vasıl ve bir nazarla maksudunu hasıl ederler" buyurup Hz.Sümbüle nazar eylemesiyle vecdü istiğrak hasıl olur ve Hz.Sümbül dersin hitamına kadar mest halinde baygın kalır.
NE NAZARDIR O NAZAR TOPRAĞI ALTUN EDER
O zaman Cemal Halveti hazretleri, mecliste hazır olanlara "Getürün benim münkir Sümbül'ümü, cübbesini ben kendi elimle giydireyim" buyurmasıyla derhal şeyhin huzuruna getirilir ve Şeyh cübbesini giydirir.
Hazreti Sümbül o gece bir rüya görür. Rüyasında halkı alem bir kuyunun başına toplanmış, kimi kendi kocasıyla, kimisi de diğerlerinin yardımıyla kuyudan su çıkartıyorlar. Hz.Sümbül de içmek murad eriyor. Kuyunun suyu derhal yükseliyor, kovaya gerek olmadan kana kana içiyor görür. Ertesi gün bu rüyasını Hz. Şeyhe anlatınca Cenab-ı Cemaleddn Halveti:"A benüm sümbülüm, Füyuzatı ilahiyyeyi başkaları bir çok mihnet ve meşakkatle ele getiriyor. Halbuki size kolaylıkla müyesser olmuş. Bu hali niçin meydana çıkarmıyorsun" buyurmasıyla Hz. Sümbül dünya ile alakalı tüm maksatlarından vazgeçip deryaya dalıyor:
"Riyazetle olup manaya vasıl
Muradı her nasıl ise oldu hasıl
sırrını buldular

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder